Tuleviku lihaks on tõugud ja putukad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleviku lihaks on tõugud ja putukad? Fotol kuivatatud rohutirtsud
Tuleviku lihaks on tõugud ja putukad? Fotol kuivatatud rohutirtsud Foto: SCANPIX

ÜRO otsib võimalusi kuidas maailmas liha tarbimist vähendada.

Lihatarbimise vähendamine on üks viise, kuidas globaalset kliimasoojenemist aeglustada ning selle läbi näljahäda kontrolli alla saada, kirjutab Daily Mail.

Lehmade ja sigade kasvatamine nõuab nii maa-alasid kui ta sööta. Maa ressursid ei ole rahvastiku juurdekasvu arvestades piisavad.

Asjatundjate arvates saaks loomaliha edukalt asendada tõukude ja putukatega.

Putukates leidub palju kasulikke aineid ja nad on toitvad. Samuti on nende massiline kasvatamine loomakasvatusest märgatavalt odavam.

«Mõned putukaliigid sisaldavad kaks korda rohkem valke kui seda on lihas ja kalas,» selgitasid toitumisteadlased.

Putukavastsetes ja tõukudes on suures koguses rasvu, vitamiine ja mineraalaineid.

Probleemiks on see, et tööstusriikides peetakse putukaid ebameeldivateks, rääkimata nende söömisest. Maailma mastaabis vaadatuna on aga putukatel ja tõukudel söögis tähtis koht.

Maakera igast viiest inimesest nelja menüüs on putukad. Paljudes kultuurides ja piirkondades peetakse teatud putukaliike delikatessiks ja tähtsaks valguallikaks.

Näiteks Tais on üle 15 000 rohutirtsufarmi ja Lõuna-Aafrika riikides on tõukude kasvatamine kümnetesse miljonitesse dollaritesse ulatuv äri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles