Haapsallu saabub Valge Daami aeg

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu piiskopilinnuse ristimiskabeli aken Valge Daami kujutisega augustikuu täiskuuajal.
Haapsalu piiskopilinnuse ristimiskabeli aken Valge Daami kujutisega augustikuu täiskuuajal. Foto: /www.haapsalulinnus.ee

Sel nädalavahetusel haarab Haapsalu endasse kolmepäevane Valge Daami festival, mis tipneb kõigil õhtutel etendusega Eesti kuulsaimast kummitusest.

Festival “Valge Daami aeg” toob tegevust tervesse Haapsalu linna. Avatud on käsitöötänav, töötoad, näitused, toimuvad kontserdid. Kõlakojas saab vaadata Haapsalu mootorrattaid ja Vasikaholmi rannas on esimene rahvusvaheline tuulelohede festival.

Tuulelohesid lennutatakse reede õhtul kell 19. Laupäeval lennutatakse lohesid juba kella 11st. Toimuvad eraldi töötoad lastele ja isadele.

Valge Daami aja tõmbenumbriks on reedest pühapäevani kell 21 piiskopilinnuses mängitav etendus “Valge Daam”.

Valge Daami lugu pajatab õnnetust, kuid igavesest armastusest. Legendi järgi armus keskajal üks toomhärra eesti soost neidu, kelle ta aitas poisiks maskeerununa piiskopilinnusesse kirikukoori lauljaks. Tol ajal oli aga naistel linnusesse sisenemine surma ähvardusel keelatud.

Kui pettus avalikuks tuli, viskas Saare-Lääne piiskop toomhärra vangitorni nälga surema, neiu müüriti aga elusalt poolelioleva ristimiskabeli seina. Naise hing ei ole aga siiani rahu saanud ja nii ta käib tänapäevani Valge Daami kummitusena meest ristimiskabeli aknal kummitamas.

Haapsalu 700. sünnipäevast 1979. aastal on Valge Daami lugusid mängitud järjepidevalt. Tänavu jõuab lavale 11. lavastus. Johanna Enni von zur Mühleni jutustuse “Valge Daam” (1938) ainetel on lavastuse käsikirja autorid Margo Teder ja Katariina Lauk.

Osades on Katariina Kabel (EMTA Lavakunstikool), Meelis Põdersoo (VAT Teater), Teater Randlase trupp ja sõbrad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles