GALERII! Le Beaujolais nouveau 2014 veiniesitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse suursaatkond Eestis korraldas meeleoluka Le Beaujolais nouveau 2014 veiniesitluse.

Foto: Viktor Burkivski

Beaujolais Nouveau on veinirahvale uue (veini) aasta algus, mida tähistatakse alates 1951 aastast. Samas on Beaujolais aladel alati tehtud vin de l’anné’d ehk sama-aasta veini,  tähistamaks saagikoristuse lõppu.

Teise ilmasõja lõpuni  tehti seda vaid kohalikuks tarbimiseks. Beaujolais AOC  (Appellation d’origine contrôlée – kontrollitud päritolu sertifikaat põllumajandustoodetele Prantsusmaal)  loomisel 1937. aastal kehtestatud reeglite kohaselt polnud antud aasta veini lubatud müüa enne 15. detsembrit. 1951. aasta 13. novembril võeti see piirang maha Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) poolt ning anti eriluba varasemaks müügiks veinile, mida me nüüd tunneme Beaujolais Nouveau nime all.

Foto: Viktor Burkivski

Seda uut seadust  oskas kommertslikult ära kasutada Georges Dubeuf, kes viis veini Pariisi ja õiged turundus-marketingi nipid tegid algsest piirkondlikust uue veini pühast  70-dateks aastateks juba kogu Prantsusmaa püha, 80-ndatel valgus see komme juba  naabermaadesse, jõudes 90teks Põhja-Ameerikasse ja Aasiasse.  Igatahes võib arvata, et monsieur  Duboeuf on nüüd väga rikas mees.  Loomulikult pole see ainus veinimaja, mis noorveini toodab, aga nagu öeldud esimene, kes suurele turule läks ja edukalt.

Foto: Viktor Burkivski

Veel tähtsad faktid:

Beaujolais Nouveau püha peetakse sõltumata saagi koristamise lõpust alati novembri kolmandal neljapäeval. Sel aastal seega 20. novembril.

Beaujolais regioon asub Lyonist põhjas ja seal on oma 4000 veiniistandust

Selles regioonis korjatakse kõik viinamarjad käsitsi.

Viinamarja sort on Camay.

Igal aastal tuuakse turule 50 miljonit liitrit Beaulolais Nouveaud, mis moodustab poole selle regiooni üldisest veinitoodangust.

Beaujolais Nouveau tuleks ära tarbida enne järgmise aasta maikuud- seistes selle veini maitseomadused ei parane.

Noort veini tuleks juua jahutatult (13 kraadi), et paremini tunnetada aroome ja värskust.

Foto: Viktor Burkivski

Vaata pildigaleriid ja videot Tallinnas, Prantsuse Instituudi poolt korraldatud veiniüritusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles