Naistel mõjutab rinna suurus vaimset tervist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnad.
Rinnad. Foto: SCANPIX

USA Bostoni lastehaigla arstid uurisid, kas ja kuidas mõjutab rindade suurus ja ebakorrapärasus naiste vaimset tervist.

Uurijad märkasid, et teismeliste tüdrukute ja noorte naiste seas, kellel olid ebavõrdse suurusega või ülisuured rinnad, esines vaimse tervise probleeme, edastab Daily Mail.

Asümmeetriliste rindadega naistel täheldati madalamat enesehinnangut kui neil, kellel olid ühesuurused rinnad. Samuti esines neil keskmisest rohkem söömishäireid ning nad ei olnud sotsiaalselt aktiivsed, kuna nad häbenesid oma rindu.

Asjatundjate sõnul aitab sel juhul korrigeeriv rinnaoperatsioon.

Uuring näitas, et isegi väga väike erinevus rinna suuruses mõjutab vaimset tervist ja enesehinnangut.

«Uuring paljastas, et rindade asümmeetriaga või väga suurte rindadega patsiendid kannatavad emotsionaalselt ning vaimselt. Neil on madalam enesehinnang. Neid noori naisi saab aidata operatsiooniga,» selgitas uuringu juht,  kirurg ja rinnaekspert Brian Labow.

Uuriti 59 teismelist tüdrukut ja noort naist vanuses 12 – 21 eluaastat, kellel oli üks rind suurem kui teine või olid ülisuured rinnad.

Umbes 40 protsendil uuritutest oli ühe rinna kaasasündinud deformatsioon.

Teadlased tegid katsealustele psühholoogilised testid, mis näitasid, mida nad tunnevad oma rindade suhtes ning kas nende keha ebakorrapärasus mõjutab neid psühholoogiliselt.

Leiti kindel seos, et rinna suurus ja ebakorrapärasus mõjutab vaimset tervist. Katsealustel tuli vaimseid probleeme enam ette kui kontrollgrupi noortel naistel, kellel olid korrapärased rinnad.

Lisaks paljastus, et emotsioonide kõikumine ja alaväärsuskompleks tõid kaasa ka söömisprobleemid.

Rindade ebakorrapärasusega noorte naiste seas oli suur arv neid, kel oli ka sotsiaalse suhtlemise probleeme, mis olid tingitud oma keha häbenemisest.

Meditsiiniuurijate sõnul on sellele probleemile vähe tähelepanu pööratud. Lisaks kirurgilisele sekkumisele saab rinnaprobleemide all kannatajaid aidata ka psühhoteraapiaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles