Prantsuse Polüneesia tahab Prantsusmaa käest saada ligi üks miljard dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa tuumakatsetus Prantsuse Polüneesias Mururoa atollil 1971. aastal
Prantsusmaa tuumakatsetus Prantsuse Polüneesias Mururoa atollil 1971. aastal Foto: SCANPIX

Prantsusmaa meretagune territoorium Prantsuse Polüneesia tahab Prantsuse valitsuse käest saada ligi üks miljard dollarit sealsete tuumakatsetuste kompensatsiooniks. 

Prantsuse Polüneesia kohalik omavalitsus asukohaga Papeetes plaanib küsida Prantsuse keskvõimult 1966 – 1996 tehtud 193 tuumakatsetuse eest 930 miljonit dollarit, edastab BBC.

Prantsuse Polüneesia võimul olev partei Tahoeraa Huiraatira tahab veel saada 132 miljonit dollarit selle eest, et Prantsusmaa haldab otseselt veel paari atolli, millel tuumakatsetusi tehti.

Omavalitsuslik Prantsuse Polüneesia koosneb 35 saarest ja 83 atollist, mille pindala on kokku 4167 ruutkilomeetrit. Koos majandusvetega on pindala üle viie miljoni ruutkilomeetri.

Prantsusmaa lõpetas meretagusel alal tuumakatsetused 1996. aastal. Prantsuse Polüneesia endine president Gaston Flosse pidas Prantsuse keskvalitsusega läbirääkimisi, et saada oma oma ala majanduslikuks toetuseks igal aastal 150 miljonit dollarit.

Nüüdne ligi miljardi dollari suurune nõue Prantsusmaale ei ole kohalike elanike seas toetust leidnud.

Praegune president Edouard Fritch sõnas, et ta ei olnud uuest rahaküsimisest teadlik ning on pettunud, et Pariisilt jälle toetust lunitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles