Venemaa müstiline kosmoseobjekt on uut tüüpi relv?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa ümber olev satelliitide pilv
Maa ümber olev satelliitide pilv Foto: SCANPIX

Selle aasta alguses Venemaa poolt kosmosesse saadetud müstilise objekti manööverdamine on tekitanud kahtluse, et tegemist on mingit uut tüüpi kosmilise relvaga.

Venemaa saatis mais objekti 2014-28E teele koos veel kolme kommunikatsioonisatelliidiga, edastab Discovery News.

Vene võimud ei paljastanud, mis see on ning arvatakse, et see võib olla ka lihtsalt kosmoseprügi.

Satelliitide huvilised on viimasel paaril nädala pannud tähele, et Venemaa müstiline objekt teeb kummalisi manöövreid.

Osad kosmoseanalüütikud on veendunud, et objekt 2014-28E on osa sõjaliste satelliitide vastasest programmist olles edasi arendatud versioon külma sõja aegsest «Istrebitel sputnikov( satelliitide tapja) programmist.

Venemaa väite kohaselt lõppes see sõjaline programm koos Nõukogude Liidu kokkuvarisemisega.

Lisaks Nõukogude Liidule arendasid veel mitmed teised riigis sellist kosmosetehnoloogiat.

 Teada on, et Hiina hävitas 2007. aastal ühe oma kahtlase satelliidi tekitades suure hulga kosmoseprügi. USA tegi 2008. aastal sama satelliidiga, mis ei olnud ameeriklaste sõnul enam töökorras.

USA Newportis asuva mereväekolledži julgeolekuuurija Joan Johnson-Freese sõnul teeb kummaline objekt 2014-28E siiski muret.

Ta lisas, et mingeid kiireid järeldusi ei maksa selle objekti kohta teha.

«Ükskõik, millist manööverdavat satelliiti saab tegelikult kasutada relvana. Kas see tähendab, et kõik manööverdavad satelliidid on relvad? Kindlasti mitte,» selgitas militaarasjatundja.

Ta lisas, et USA on arendamas manööverdatavaid satelliite. headeks näideteks on õhujõudude XSS-11 ja NASA DART. Need saadeti katsetamiseks välja 2005. aastal.

Johnson-Freese`i sõnul sattusid teised riigid pärast seda paanikasse arvates, et USAl on nüüd väga efektiivsed kosmoserelvad.

Asjatundja sõnul tekivad kahtlused alati, kui tegemist on tehnoloogiaga, mida saab kasutada mitmel viisil.

Kosmose rahuviisilise kasutamise küsimustega tegeleva mittetulundus organisatsiooni Secure World Foundation esindaja Brian Weedeni sõnul on enamik tänapäeva kosmosetehnikast mitmel erineval viisil kasutatav.

Weedeni arvates ei ole objekt 2014-28E siiski midagi ohtlikku.

«Selle liikumine viitab pigem millegi uurimise, mitte hävitamise missioonile,» tõdes asjatundja.

Weeden jätkas, et Venemaa kosmoses tegutsemise suhtes ollakse varasemast kahtlustavamad selle riigi agressiooni tõttu Ukrainas.

«Arvan, et kui pinevat olukorda ei oleks, siis ei peaks selle kosmoses oleva objekti liikumist kahtlaseks,» tõdes ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles