Unetuid oodatakse täna öökinno

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmis "Eluaur" räägivad Soome mehed intiimsetest teemadest.
Filmis "Eluaur" räägivad Soome mehed intiimsetest teemadest. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Täna toimuva festivali „Augustiunetus“ ajal näitab Pärnu uue kunsti muuseum Pärnu filmifestivali auhinnatud filme.

Algusega kell 21 saab vaadata Soome režissööride Joonas Berghälli ja Mika Hotakaineni tänavu valminud filmi „Eluaur (Meeste kord)“, mis pälvis tänavu Pärnu filmifestivali Suure auhinna parima kunstilise teostuse eest.

Film näitab Soome mehi saunas. Jututeemad on väga isiklikud ja kohati raskemeelsed. Need on lood armumisest, sünnitamisest, vallatlemisest, surmast. Ehk elust enesest. Kaamera jäädvustab Soome maastike ürgset ja lihtsat ilu, saunu ja mehi üle kogu maa. Dokumentaarium avab meeste hinge eriti intiimsel ja poeetilisel viisil.

Kell 22.30 on samas näha argentiinlaste Adriana Yurcovich, Eduardo de la Serna ja Lucas Marcheggiano mullu valminud „Tuuletallaja“, mis sai Pärnu filmifestivali auhinna kui parim kunstniku portree.

Haarav dokument on isehakanud filmimehest, kes rändab külast külla, linnast linna ja teeb kõikjal mängufilme. Selleks kutsub ta kokku kohalikud inimesed, jagab neile kätte rollid ja lavastab lihtsaid melodramaatilisi süžeesid. Väikese kogukonna jaoks aga saab filmi esilinastusest suursündmus. See on suurepärane koondportree Argentiina väikelinnades ja maa-asulates elavast rahvast.

Samal ajal on südaööni avatud XVII rahvusvaheline aktinäitus „Mees ja naine“.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles