Kliimamuutus võib tuua kaasa rohkem sõdu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjategevus Süürias Kobanis
Sõjategevus Süürias Kobanis Foto: SCANPIX

USA armee uuringuraportis «National Security and the Accelerating Risks of Climate Change» (Rahvuslik julgeolek ja kliimamuutuse kiirenemine) seisab, et kliimamuutus võib kaasa tuua rohkem militaarkonflikte ja sõdu.

Sõjad tekivad põhjusel, et kliimamuutus muudab osad piirkonnad viljatuks ja elamiseks mittekõlblikuks ning tekib võitlus ressursside eest, kirjutab Daily Mail.

Selle tõttu vajab osa riike ja piirkondi aina enam humanitaarabi.

Kliimamuutuse ja sõdade seost uurisid USA maa-, mere- ja õhuväe eksperdid.

Militaaruurijate sõnul oli neile üllatuseks, et kliimal ja sõdadel on nii selge seos ning probleemi tuleks ennetada, mitte tagantjärele lahendusi otsida.

Maailma juhtivate tööstusriikide juhid, kaasa arvatud USA president Barack Obama on rõhutanud, et riigid peaksid kahandama kasvuhoonegaaside heitekoguseid järgneva 30 aasta jooksul.

Raportis seisab, et kliimamuutus võib riike haavatavamaks muuta ning võib olla konflikti käivitajaks.

Kliimamuutus võib kaasa tuua nälja, keskkonnakatastroofi, poliitilise süsteemi kokkuvarisemise ja ühiskondlikud pinged. Kõik need kokku aga võivad viia sõjani, võimaldades samas ka terroristlike rühmituste esiletõusu.

Raportis tõdetakse, et Aafrikas, Aasias ja Lähis-Idas on kliimamuutusest tingitu juba näha.

Ekstreemsed ilmastikutingimused on põhjustanud pikaajalisi põudu ja üleujutusi, tuues kaasa toidupuuduse ning inimeste massilise põgenemise oma kodudest.

Ressurssidest põhjustatud sõjaliste konfliktide arvu suurenemist olevat oodata ka Arktikas. Jää sulamine avab uusi laevateid Alaskal ja Euroopa põhjaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles