Galerii! Kalev Jahtklubi kuldas Koit Toome saatel maailmameistreid ja tunnustas parimaid

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel, 14. novembril lõpetas ESS Kalev Jahtklubi pidulikult väga edukaks kujunenud 2014. aasta purjetamishooaja meeleoluka peoga Lillepaviljonis. Tunnustati hooaja parimaid purjetajaid, treenereid ja kohtunikke, avamereregattide võitjaid ja väärikamaid tegusid ning tegijaid. Tänati 2014. aasta toetajaid, valiti Aasta Kapten, Aasta Soodimees, Aasta Tegu ja Aasta Üllataja. Esmakordselt anti välja äsja asutatud Kalev Jahtklubi Kuldmärgid.

Kalev Jahtklubi kommodoor Kalev Vapper alustas õhtut põhjaliku kokkuvõttega Kalev Jahtklubi toimekast ja edukast hooajast, mille jooksul säravaid ja eriti säravaid tulemusi koduklubisse tõid eelkõige avamerejahid, kuid ka noored purjetajad svertpaatidel. 

Sel aastal Kalev Jahtklubi juhatuse poolt asutatud Kuldmärk, mis on kõrgeim aumärk klubile osutatud teenete eest ja kõrgete sportlike tulemuste eest purjetamises, anti 2014.a ORCi klassi maailmameistrivõistlustel Kielis B grupis saavutatud esikoha eest Kalev Jahtklubi jaht Forte EST-475 järgmistele meeskonnaliikmetele: Jaak Jõgi, Kalev Kaal, Martin Kaal, Marko Nüüd, Tammo Otsasoo, Indrek Rajangu, Ando Raud, Kalev Vapper.

Foto: Meisi Volt

Tallinna Linna Spordi- ja Noorsooameti kaasabiga jätkusid ka sel aastal Harku järve sõudebaasis ning Pirital kodusadamas treeningud Optimistidel, Zoom8-tel, Laseritel, RS Fevadel ning 29er-itel. Kommodoor tänas kahe purjespordikooli – Rein Ottosoni Purjespordikooli ja ESS Kalev Purjespordikooli – eestvedajaid Rein Ottosoni ja Mart Meielit ning koolide tublisid treenereid. Parimateks Kalev Jahtklubi lipu all noorteks purjetajateks 2014.a hooajal, kes tõid medaleid Eesti Meistrivõistlustelt, olid Optimistidel Kaarel Paal, Helen Ausman ja Helen Pais, noorte kahepaadil RS Feva Kaarel Paal ja Emil Marvin Mikk, Helen Ausman ja Helen Pais, skiff-tüüpi kahepaadil 29er Kristel Sigrid Tihamäe ja Enely Liepkalns ning Laser Standardil Karl Richard Penu.

Hooaja parima jääpurjetaja tiitli pälvis Vaiko Vooremaa, kes sai märtsis Haapsalus toimunud DN-klassi Euroopa Meistrivõistlustel hõbeda ja samas toimunud maailmameistrivõistlustel neljanda koha. Sportpaadiklassi Melges 24 parima tiitli pälvis Lenny EST-790, mille meeskonda kuuluvad roolimees Tõnu Tõniste ning meeskonnaliikmed Toomas Tõniste, Maiki Saaring, Tammo Otsasoo ja Andres Rohtla. Lenny tuli maikuus Ungaris Balatoni järvel peetud Euroopa Meistrivõistlustel kaheksandale kohale olles samas amatööride arvestuses Euroopa meistrid, lisaks sellele tuli Lenny Sloveenia meistrivõistluste hõbedale ja juba viiendat korda Soome meistriks. Parima match race purjetaja tiitli pälvis Mati Sepp, kelle reiting matšvõistluse maailma edetabelis tõusis mitme kõrgetasemelise võistluse võitmise järel 17. kohale. Parima välistulemuse tegi 2014. aastal jaht Forte EST-475 tuues koju B grupi maailmameistritiitli avamerepurjetamise ORCi klassi Maailmameistrivõistlustelt Kielis. Forte võidukasse meeskonda kuulusid roolimees Jaak Jõgi, Kalev Vapper, Tammo Otsasoo, Indrek Rajangu, Marko Nüüd, Kalev Kaal, Martin Kaal, Ando Raud, Alar Volmer ja sakslane Olaf Sylla.

Kalev Jahtklubi avamerejahid saavutasid säravaid tulemusi läbi kogu hooaja.

Foto: Meisi Volt

A. Le Coq 57. Muhu Väina regatt, viidi läbi koostöös Pärnu Jahtklubi ning Saaremaa Merispordi Seltsiga ning sellel osales 116 jahti ja 730 purjetajat viiest riigist olles läbi aegade suurima osavõtjate arvuga regatt. Kalev Jahtklubist osales 39 jahti ja edukaima klubina toodi koju 12 medalit - 5 kuldset, 5 hõbedast ja 2 pronksist. ORCi klassi avamerepurjetamise maailmameistrivõistlustel Kielis osales 150 jahi hulgas 4 Kalev Jahtklubi jahti ja koju toodi lisaks maailmameistritiitlile ka viies ja kaks kaheteistkümnendat kohta. Augustikuus Kalev Jahtklubis peetud regatil Garmin Baltic Offshore Week 2014, mis oli ORC klassi Eesti ja Soome Meistrivõistlusteks, osales 45 jahti ja 350 purjetajat. Kalev Jahtklubisse toodi 12 medalikomplektist 7 –

2 kuldset, 2 hõbedast ja 3 pronksist. Eesti Jahtklubide Liidu Avamerepurjetamise Karikasarja arvestuses kuuluvad Kalev Jahtklubi jahtidele neljas grupis kolm esikohta ja kolm kolmandat kohta.

Kogu hooaja vältel kogunesid purjetajad kolmapäeviti Piritale, et kihutada võidu USS Security-KJK kolmapäevaregattidel. Kesknädala võidusõite viidi läbi 15 korral neljas erinevas grupis, kokku osales nendel võidupurjetamistel 63 meeskonda.

Foto: Meisi Volt

USS Security-KJK kolmapäevaregattide parimateks 2014.a hooajal pärjati:

ORC I grupp: osales 22 jahti 

I koht – jaht SUGAR 2 (Pärnu JK), Erki Melts ja meeskond - 113 punkti

II koht – jaht FORTE, Jaak Jõgi ja meeskond - 108 punkti

III koht – jaht OLYMPIC (Dago JK), Tiit Vihul ja meeskond - 97 punkti

ORC II grupp: osales 15 jahti 

I koht - jaht JAZZ, Risto Riim ja meeskond – 114 punkti

II koht - jaht BRIGITTA-X, Aleksander Karboinov ja meeskond – 105 punkti

III koht - jaht ELISA PASSIONE ST, Sven Heil ja meeskond – 100 punkti  

ORC III grupp: osales 9 jahti 

I koht - jaht MINNI, Andres Aavik ja meeskond – 53 punkti

II koht - jaht JUKO (Baltsail JK), Ilja Radiuhhin ja meeskond – 36 punkti

III koht - jaht BLANCA, Jaan Tiidemann ja meeskond – 34 punkti

LYS grupp: osales 22 jahti 

I koht - jaht FRIDA,  Andres Kõnd ja meeskond – 129 punkti

II koht - jaht GRETA, Mikk Köösel ja meeskond – 119 punkti

III koht - jaht SVEA, Hard Perk ja meeskond – 112 punkti

Foto: Meisi Volt

Teine läbi hooaja pinget hoidev võistlussari oli SEIKO Cup KJK Avamerepurjetamise Karikavõistlus, mille vältel kogunesid purjetajad kuuel nädalavahetusel Piritale, et võidu kihutada. Läbi hooaja ning kõigi nelja arvestusgrupi lõikes sai merel näha 50 alust.

2014. aasta SEIKO Cup KJK karikasarja parimad gruppide kaupa:

ORC I grupp: osales 15 jahti 

I koht - jaht MY CAR, Andres Laul ja meeskond – 31,03 punkti

II koht - jaht FORTE, Jaak Jõgi ja meeskond – 30,03 punkti

III koht – jaht SUGAR 2 (Pärnu JK), Erki Melts ja meeskond – 28,97 punkti

ORC II grupp: osales 9 jahti 

I koht - jaht JAZZ, Risto Riim ja meeskond – 36,66 punkti

II koht – jaht ELISA PASSIONE ST, Sven Heil ja meeskond – 34,12 punkti

III koht – jaht BRIGITTA-X, Aleksandr Karboinov ja meeskond – 27,87 punkti

ORC III grupp: osales 7 jahti 

I koht - jaht MINNI, Andres Aavik ja meeskond – 15,18 punkti

II koht - jaht JUKO (Baltsail JK), Ilja Radiuhhin ja meeskond – 9,09 punkti

III koht - jaht BLANCA, Jaan Tiidemann ja meeskond – 7,58 punkti

LYS grupp: osales 19 jahti 

I koht - jaht FRIDA,  Andres Kõnd ja meeskond – 39,14 punkti

II koht - jaht GRETA, Mikk Köösel ja meeskond – 31,41 punkti

III koht - jaht SVEA, Hard Perk ja meeskond – 27,20 punkti

Lõppenud hooajal sai Kalev Jahtklubi juurde 28 uut liiget. Kommodoor Kalev Vapper tänas hooaja tegemistele kaasa aidanud toetajaid, töötajaid, võistlusametnikke ja teisi tublisid abilisi ning tutvustas põgusalt järgmiste aastate plaane ja tegemisi, millest olulisemad on kindlasti juba 39. korda toimuv rahvusvaheline Spinnakeri regatt, A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt ning augustikuus Pärnus toimuv ORC klassi EM ehk Avamerepurjetamise Euroopa meistrivõistlused, mille nimitoetajaks sai Volvo Estonia OÜ. Suurt heameelt teeb nii suurte kui ka väiksemate ettevõtete ja eraisikute tugi ja toetus nii Kalev Jahtklubi tegemistele kui ka suuremate sündmuste õnnestumisel. 

Foto: Meisi Volt

Traditsiooniliselt valiti Aasta Kapten, Aasta Soodimees, Aasta Tegu ja Aasta Üllataja. Internetis eelvalitud nominente hääletanud laudkondade hääletustulemuste põhjal läks Aasta Kapteni tiitel ülekaalukalt ORCi klassi maailmameistrivõistlustel B grupis jahi Forte võiduni viinud Jaak Jõgile. Aasta Soodimehe tiitli pälvis Tammo Otsasoo, kes oli nii maailmameister Forte kui ka amatööride Euroopa meistrist Melges 24 tiim Lenny meeskonnas soodimeheks. Aasta Teo tiitli pälvis Spinnakeri regati korraldamine, mida peeti tänavu juba 38. korda  ja mis tõi Piritale 200 noort purjetajat viiest riigist. Regatti on pikki aastaid vedanud Kalev Jahtklubi Purjespordikooli juht Mart Meiel ja sellel on omal ajal osalenud kõik tänased tipp-purjetajad. Aasta Üllataja tiitli sai jaht Reval Cafe EST-703 Eero Pank’i meeskonnaga, kes saavutas ORC klassi MMil kõrge viienda koha hoides Forte kõrval üldarvestuses teist kohta kuni viimase võistluspäevani saavutades amatööride arvestuses teise koha.

Foto: Meisi Volt

ESS Kalev Jahtklubi on enam kui 500 liikmega Eesti suurim jahtklubi, mis asutati 8. veebruaril 1948. Kalev Jahtklubi (KJK) on kodusadamaks üle 80-le väikelaevale ja paarikümnele külalisalusele. KJK koondab igas vanuses purjetajaid ja meresõpru. KJK liikmed on võitnud medaleid olümpiamängudelt, maailma- ja Euroopa meistrivõistlustelt. Edukad on oldud nii olümpiaklassides, kui ka avamere- ja jääpurjetamises. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles