Maailma liidrid Brisbane`is: kellel on kõige suurem lennuk?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Barack Obama lennuk
USA presidendi Barack Obama lennuk Foto: SCANPIX

Maailma liidrid kogunevad Austraaliasse sel nädalalõpul toimuvale G20 riikide tippkohtumisele, saabudes sinna oma luksuslike lennukitega.

Austraalia meedia uuris, milliseid lennukeid maailma riikide juhid kasutavad.

Ilmnes, et kõige suurem ja luksuslikum ametilennuk on USA presidendil Barack Obamal. Tema Air Force One nime kandev Boeing 747 on kogu maailmas tuntud. Selle lennuki hind on 325 miljonit dollarit. See lennuk suudab lennata ilma uuesti tankimata läbi kolmandiku maakerast.

Jaapani peaminister Shinzo Abe saabub Bisribane´i oma Boeing 747ga, mis on USA presidendi lennukist vaid veidi erinev. Tegemist on mudeliga 747-400 ning sama tüüpi lennukit kasutab ka Jaapani keiser. Need lennukid opereerivad kutsungite Cygnus One ja Cygnus Two all.

India kasutab samuti Boeing 747-400 lennukit. Sellega lendab India peaminister Norendra Modi välisriikidesse kohtumistele. Brisbane`i juba saabunud lennukil on näha ka Air India logo.

Veel ühte Boeing 747 lennukit kasutab Lõuna-Korea president Park Geun-hye.

Prantsusmaa presidendi kasutuses ja käsutuses on Prantsuse õhujõudude lennuk Airbus A340. Ka see on juba Brisbane`is maandunud.

Mehhiko president Enrique Pena saabus Brisbane`i Boeing 757, mida on modifitseeritud nii, et kütusekulu oleks väiksem. Boeing 757 kere on kitsam kui Boeing 747 oma. Seda eelistavad maailmas mitmed suured lennufirmad.

Saudi Araabia esindaja kroonprints Salman bin Abdulaziz aga kasutab lennukit 747 SP, mis on väikesem variant Boeing 747 seeria lennukitest. Sellega saab edukalt teha lende väga pikkade vahemaade taha.

Kui USA president Barack Obama lendab Boeing 747ga, siis ülejäänud G20 kohtumisele saabuvad USA esindajad kasutavad lennukit Boeing 757t.

Venemaa presidendi lennuk maandus just Brisbane´is, kuid juba varem oli seal kohal Venemaal ehitatud IL-76, mile pardal on Putini ja tema saatkonna varustus. Seda lennukitüüpi kasutatakse tavaliselt transpordilennukina. Samas on tegemist lennukitega, millega on palju õnnetusi juhtunud. Viimati toimus selline õnnetus Kongo Demokraatlikus Vabariigis ning hukkus 58 inimest.

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma saabus Austraaliasse oma Boeing 727ga. See lennukitüüp võeti kasutusele juba 1964. aastal. Boeing 727 oli maailmas populaarne 1970. – 1980. aastatel. Selle tootmine lõpetati 1984. aastal, kuid maailmas on seni kasutusel umbes 200 sellist lennukit.

Indoneesia president Joko Widodo kasutas G20 tippkohtumisele saabumiseks lennukit Boeing 737. Sama lennukitüüpi kasutab ka Austraalia peaminister Tony Abbott.

Austraalia riigijuhtide kasutuses on kaks õhujõududele kuuluvat Boeing 737-700 lennukit. Boeing 737 on praegu maailmas üks enam kasutatavaid lennukeid. Siiski on see väiksem neist hiiglaslikest lennukitest, mida maailma enamik liidreid lendamiseks kasutab.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles