Tuntud ellujääja soovitab: loodusesse eksides peaks olukorda võtma kui mängu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ed Stafford
Ed Stafford Foto: Discovery Networks

Matkaja ja ellujäämissaadete juht Ed Stafford on mees, kes on ennast vabatahtlikult proovile pannud maailma kõige metsikumates paikades püüdes seal üksi ilma abivahenditeta ellu jääda.

Oma aastatepikkusest kogemustest tulenevalt annab ta nõu, kuidas käituda, kui avastad, et oled loodusse eksinud.

«Kui jõuad looduses matkates arusaamisele, et oled eksinud, lihtsalt peatu. Istu maha, hinga ja püüa rahuneda. Kui oled end kogunud, vaata rahulikult erinevatesse suundadesse ning püüa leida midagi tuttavat, mis õigele teele juhataks. Kui see ei õnnestu, püüa leida ja võimalusel ka üles märkida võimalikud vee- ja toiduallikad ning varjualused juhuks, kui pead metsa kauemaks jääma,» õpetas Stafford, kuidas esimese ehmatuse korral käituda.

«Eksinu suurimaks vaenlaseks on hirm. Paanikas olles hakkab inimene endas kahtlema ning see võib tekitada lootusetust. Üks minu nipp on võtta olukorda nagu põnevat mängu või väljakutset, millele tuleb lahendus leida. See aitab hirmule mitte mõelda ning pühenduda 100 protsenti olukorra lahendamisele,» rääkis Stafford.

Oma lugematute seikluste jooksul on Stafford pidanud ellu jäämiseks sööma nii närilisi, tigusid, putukaid kui mereelukaid, kuid ta ütleb, et tegelikkuses suudab inimene väga kaua ilma toiduta elada.

Kõige olulisem on leida puhast joogivett.

«Iga allikas või ojake, mis voolab välja otse maapinnast on tõenäoliselt puhas, maapinnas olevate kivide ja mulla vahel filtreeritud ning pole veel saastuda jõudnud. Kui sellist allikat pole läheduses, tee kindlaks et leitud veekogu on kiirevooluline ja selge veega. Kuid igal juhul on jõevee joomine risk, mõni loom võib olla ülesvoolu jões surnud ning vesi võib olla sellest saastunud,» selgitab Stafford, kelle nimel on ka Guinessi rekord jalgsi Amazonase jõe kogupikkuses jalgsimatka läbimise eest 860 päevaga.

Ed Stafford on Discovery Channeli saate «Marooned» (Asustamata saarele jäetud) saatejuht, kes rändab mööda maailma ning seab ennast ekstreemsetesse olukordadesse, püüdes üksinda, ilma ühegi abivahendita maailma eri paigus metsikus looduses ellu jääda.

Staffordil puudub kaamerameeskond ning ta filmib kõik oma läbielamised ise.

Saate «Marooned» uut osa näevad Eesti televaatajad 16. novembril kell 23.00 Discovery Channel‘i telekanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles