Käsitöö: Põneva loomuga ilu kõrva riputamiseks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvarõnga konksud.
Kõrvarõnga konksud. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Suvi on jõudnud augustikuuga pea poole peale, kuid hoolimata käredatest vihmasahmakatest äikese saatel, jagub veel piisavalt kuumust ja päikest. Sügisene kirev värvipalett ootab oma aega.

Pärnu Maarja-Magdaleena gildi toimekas majarahvas valmistub üheskoos usinasti eelolevateks Pärnu gildipäevadeks reedel ja laupäeval, mis tõotavad palju toredaid külalisi, head käsitööd, muusikat ja maitsvat toitu. Gildipäevade kohta saab lugeda www.maarjamagdaleenagild.ee. Hoolimata ettevalmistustöödest, jääb igaühel suvekeerises siiski mahti nokitseda oma kambris.

Kolme Loovuse kambris toimetab teistega koos Karin Lasn, kes kasutab meeleldi loodusleide millegi põneva valmistamiseks. Seekord on valmistamisel kõrvarõngad materjalist, mis nii mõnelegi tekitab äratundmisrõõmu, kuid samal ajal hämmingut. Nimelt on see eksootiline, kuid siiski oma - Kreeka pähkel. Mõnus krõbistamiseks ja põnev nokitsemiseks.

Kõrvarõngaste valmistamiseks läheb vaja:
* Kreeka pähkleid (peotäiest peaks piisama, kui arvestada, et mitte kõik ei poolitu ideaalselt; ja alati võib ju teha mitu paari)
* tavaline nüri (sakkideta) lauanuga pähklite poolitamiseks
* peenike otsik puurile (augu tegemiseks)
* pintsel
* klaasi- või akrüülvärvid ning kontuurvärv pähklite katmiseks ja kaunistamiseks.
* käsitöötange (ümarotstega ning lõiketangid)
* kõrvarõnga konksud ning ehtenõelad (võimalusel niklivabad, et vältida allergilisi reaktsioone)
* alus nii värvimiseks kui puurimiseks

Valmistamine:
1) Pähkli poolitamiseks suru nuga pähkli ülemisel poolel asuvasse vahekohta ning hakka õrnalt kangutama. Liigne jõud teeb pähkli katki. Mõni pähkel on siiski kangekaelne ja määratud tangidega avamiseks.

2) Kui pähklist on saanud kaks poolt, söö pähkel seest ära ning puhasta pooled võimalikult puhtaks, et hiljem kergem värvida oleks.

3) Puuri sobivasse kohta auk kõrvarõngakonksu kinnitamiseks ( võib nii üles kui alla või mõlemasse otsa, kui tahaksid koorele veel midagi rippuvat üles, alla või vahepeale lisada).

4) Kõige vahvam osa - värvimine, mis kujundab kõrvarõngad just täpselt seda nägu, nagu sina tahad. Ühevärvilised või kirjud (pähklikoore struktuur ise jätab üpriski toreda varjundi), maasikavärvilised või joonistustega. Kontuurvärviga saab täpitada, triibutada ning osava käega joonistada.

5) Värvida tuleb kahes etapis, üks pool korraga! Vee baasil tehtud ja akrüülvärvid kuivavad üpriski kiirelt. Kahelt poolt värvides võib koor vabalt tuules keerelda.

6) Nüüd pista ühest otsast takistusega ehtenõel koore sisse puuritud august läbi, mõõda teiselt poolt välja ulatuvast otsast piisav osa (kohe konksu otsa riputamiseks piisab ca 8-10 mm pikkusest jupist) ning keera see ümartangide abil aasaks.

7) Kinnita konks ja voilaa! Uued kõrvakaunistused on valmis kodust väljuma!

Nipid:
- Tore valik pähkleid on turul.
- Vali pähklid, mille poolitumiskoht on tumedam - need poolituvad kergemini.
- Koore tühja poolde võib omakorda riputada pärli või muu helme, mis lisab efekti.
- Värvid vali võimalusel vee baasil tehtute hulgast, nii on kergem pintslit hooldada ning pähkel kuivab kiiremini. Kui ilm vähegi lubab, koli värvimise ajaks õue!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles