Uurimisrobot Philae saatis esimese signaali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Philae laskumisest komeedile
Kunstniku nägemus Philae laskumisest komeedile Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) sondist Rosetta eraldunud uurimisrobot Philae saatis esimese signaali missiooni jälgimiskeskusse Saksamaal Darmstatdis.

Philael tekkis pärast Rosettast eemaldumist mõningaid probleeme laskumisaparatuuriga, kuid nüüd näitavad Maal olevad kaugmõõtmissüsteemid, et kõik kulgeb tõrgeteta, edastab iltasanomat.fi.  

Philae liigub üsna aeglaselt, vaid 3,5 meetrit sekundis. Komeedi 67P/ Churyumov-Gerasimenko  kohale jõudes laseb robot välja kaks pinnasesse kinnituvat harpuuni.

Teadlased loodavad, et need kinnitusharpuunid hoiavad Philaed komeedil kinni, sest seal on gravitatsioon väga väike. Lisaks harpuunidele on uurimisroboti jalgadel jääkruvid.

Uuritav komeet asub Maast 510 miljoni kilomeetri kaugusel ning liigub Päikese suunas.

Philae peaks komeedile laskuma kell 15.30 Greenwichi aja (17.30 Eesti aeg) järgi. Kulub veel pool tundi, enne kui ESA teadlased selle kohta kinnituse saavad. Raadiosignaal jõuab komeedilt Maale poole tunniga.

Alles pärast seda saavad teadlased täie hooga tööle ning Philae saadetavat uurima hakata.

ESA plaani kohaselt peaks Rosetta ja Philae koguma komeedist informatsiooni ka siis kui see liigub Päikesest mööda.

Roboti komeedile laskumist saab jälgida reaalajas ESA leheküljel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles