Henry VIII esimese naise Aragóni Katariina palvekiri pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aragóni Katariina
Aragóni Katariina Foto: Wikipedia.org

Ajaloos kuue naisega tuntuks saanud Inglise kuninga Henry VIII esimese naise Aragóni Katariina kiri pannakse Pariisis oksjonile.

Lisaks on 18. – 19. novembril toimuval oksjonil veel mitme kuninganna, näitlejanna ja lauljanna kirjad ja kirjutised, edastab The Local.

Nende seas on kirju näitlejanna Brigitte Bardot´lt ja moelooja Coco Chanelilt ning ka kuulsa kirjaniku Victor Hugo armukese Juliette Drouet` armastuskirjad.

Asjatundjad peavad kõige väärtuslikumaks Aragóni Katariina (1481 – 1536) kirja Hispaania kardinalile, et viimane aitaks tal takistada ta abikaasat Henry VIII nende abielu tühistamast kuna ta ei ole sünnitanud troonipärijat.

Katoliku kirik ei andud Henry VIII lahutuseks nõusolekut ning see viis Inglismaal anglikaani kiriku tekkeni. Henry VIII kuulutas end Inglise kiriku peaks.

Ader Nordmanni oksjonimaja hinnangul võib 3. oktoobri 1529 daatumit kandva kirja hinnaks kujuneda 35 000 – 40 000 eurot.

Bardot`kiri pärineb 21. detsembrist 1967 ning see on kirjutatud plaadifirmale Philips. Näitlejanna palub, et firma ei annaks välja singlit, millel ta laulab duetti Serge Gainsbourgiga. Pala kannab nime «Je t`aime moi non plus». Näitlejanna sõnul ei soovi ta selle ilmumist, kuna ta abikaasa Günter Sachs on selle vastu.

Asjatundjate hinnangul võib selle kirja hinnaks kujuneda 2000 – 2500 eurot.

Wikipedia: Aragóni Katariina (16. detsember 1485 – 7. jaanuar 1536) oli Hispaania päritolu Inglismaa kuninganna 1509 – 1533.

Enne Henry VIII naiseks saamist oli ta kihlatud selle kuninga venna Walesi prints Arthuriga, kes suri 1502. aastal.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles