Soomlased on Euroopa kõige nutikam rahvus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased
Soomlased Foto: SCANPIX

Soome Oulu ülikooli teadlaste tehtud uuringu kohaselt võivad soomlased (soomeugrilased) olla Euroopa kõige nutikam rahvus.

Sellele olevat aidanud kaasa Soome asumine põhjas ning karmid elutingimused, mis sundisid elanikke ellujäämiseks erinevaid asju välja mõtlema, edastab iltasanomat.fi.

Antropoloog Edward Fduttoni ning psühholoogide Eka Roivaneni ja Jan te Nijenhuisi arvates on soomlaste IQ eurooplaste seas kõrgeim.

Lisaks kliimale mängis Soome elanike puhul rolli ka üsna karm ajalugu.

Jääajal jäid ellu vaid need, kes suutsid karmi kliimaga kohaneda, leida peavarju ja pidada jahti ning mis kõige tähtsam – saada järglasi.

Uurijate arvates teine suur soomlaste nutikust mõjutanud faktor oli 17. sajandi näljahäda ja ikaldusaastad, mil suri kolmandik rahvastikust.

Nutikamad ja jõukamad inimesed suutsid olukorraga paremini toime tulla ning näljakatastroof mõjutas eelkõige vaesemaid.

Samasugune mõju oli Soome elanikele ka Põhjasõjal (1700 – 1721), kus suur hulk Soome aladelt pärit noori mehi sai surma. Nooret meeste arvukus kahanes märgatavalt ning see mõjutas ka sündinud laste arvu.

Euroopa mõõdupuu järgi algas tööstusajastu Soomes üsna hilja ning see aitas samuti mõnevõrra elanike kõrgema IQ tekkele kaasa.

Teadlaste sõnul paranes tööstusajastul elanike tervise eest hoolitsemine ning varandus ei mänginud ellujäämisel ja toimetulemisel enam nii suurt rolli.

Soomlaste kõrge intelligentsus kajastuvat näiteks ka selles, et Soome õpilased on edukad rahvusvahelises Pisa-testis. Sellega mõõdetakse õpilaste õpitulemuslikkust ja intelligentsust.

Samas aga tõdetakse,  et hoolimata soomlaste kõrgest IQst on Soome teadlaste seas väga vähe Nobeli auhinna saajaid.

Seda selgitatakse asjaoluga, et Soome koolides pannakse rõhku hariduslikule edukusele, kuid samas jääb sageli tähelepanemata loovus ja geniaalsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles