Video: Islamiriigi võitlejad tegelevad orjakaubandusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost, millel on näha orje osta tahtvaid Islamiriigi võitlejaid
Kaader videost, millel on näha orje osta tahtvaid Islamiriigi võitlejaid Foto: Youtube

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik tegeleb naiste ja tüdrukute orjakaubandusega.

Nooremad naised on vanematest naistest väärtuslikumad ja nad maksavad rohkem, edastab Iraqi News.

Kinnitamata andmetel on Islamiriigi võitlejad määranud erineva hinna kristlastele ja jeziididele.

Väikesed 1 – 9-aastased tüdrukud on kõige kallimad ning nende eest käiakse välja üle 130 euro. Üle 40-aastaste naiste eest makstakse aga poole vähem.

Iraagi ja lääneriikide andmetel kauplevad võitlejad naistega nagu kariloomadega. Kristlastest ja jeziididest naised on äärmusmoslemite jaoks väärusulised. Nende naiste elul ei ole islamistide jaoks mitte mingit väärtust.

Orja ostnu võib oma orjaga teha, mida heaks arvab.

Islamiriik levitab sotsiaalmeedias videot, millel käsitletakse orjaturu teemat. Sellel on näha mehi, kes naeravad ja kommenteerivad, et on orjaturu päev.

«Täna on orjaturu päev ning igaühele meist on mõni naine olemas. Kus küll need jeziidi tüdrukud on?» kommenteeriti.

Mehed on innukad ning orjaturg on nende silmis tavapärane asi.

Üks meestest teeb kauplemisega algust ja küsib, kes tahab osta ja kes müüa. Üks isik pakub, et ostab orja püstoli eest.

Džihadistidele pakuvad huvi eelkõige siniste ja roheliste silmadega tüdrukud.

Iraqi News andmetel on Islamiriigi kalifaadis kehtestatud orjadele kindlad hinnad. 40 – 50-aastane jeziidist või kristlasest naine maksab 50 000 Iraagi dinaari ehk umbes 33 eurot.

30 – 40-aastased naised maksavad 75 000 dinaari ehk üle 50 euro. 20 – 30-aastased naised maksavad 100 000 dinaari ehk üle 66 euro.

Alaealised orjad on kallimad. 10 – 20-aastase jeziidi või kristlase eest tuleb maksta 150 000 dinaari ehk umbes 100 eurot ning 1 – 9-aastaste eest 200 000 dinaari ehk umbes 135 eurot.

Islamiriigi orjakaubandusega käib koos klausel, et kes ei nõustu nende hindadega, võidakse hukata. Samuti ei saa korraga osta üle kolme orja.

Iraagi ega lääne meedia ei ole Islamiriigi orjakaubandusega tegelemist ega orjade hindu suutnud kinnitada ega ümber lükata.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International avaldas septembris raporti, mille kohaselt tuhanded Islamiriigi võitlejate poolt röövitud jeziididest ja kristlastest naised ja tüdrukud on sattunud orjusesse.

Islamiriik tunnistas oktoobris, et mitmed jeziidi naised on võitlejate naisteks saanud ning  naiste ostmises ei ole midagi halba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles