USA indie-popi bändi Tune-Yards Tallinna kontserdi erikülaline on avangardistlik loomeüksus Kreatiivmootor

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avangardistlik loomeüksus Kreatiivmootor
Avangardistlik loomeüksus Kreatiivmootor Foto: Alan Proosa

Esmaspäeval, 17. novembril esineb Tallinnas klubis Sinilind indie-popi täht Tune-Yards Ameerika Ühendriikidest. Erikülalisena astub üles avant-popi kooslus Kreatiivmootor. Kontserdiõhtut esitleb Bushmills viski.

Filosoofiadoktorist vokalisti Roomet Jakapi juhtimisel tegutsev Kreatiivmootor on põneva ja muutliku jumega avangardistlik loomeüksus. Kümne tegutsemisaasta jooksul on ansambel muuhulgas välja andnud kaks kriitikuilt maksimumpunkte teeninud kauamängivat albumit ning esinenud olulistel Euroopa muusikafestivalidel Waves Vienna, Popkomm ja Iceland Airwaves. 

Foto: Postimees.ee

Kreatiivmootori etteasteis elustuvad 1970ndate tööstuslinnade eksperimentaalne hullus, Detroidi techno eskapistlikud võrsed, aastatuhandevahetuse veidrikest kodulindistajad ja muud popmuusika äärealade nähtused. Ainulaadse kõlapildi ja teatraalse esinemislaadiga koosluse sildistamiseks on leiutatud žanrimääratlusi nagu „psühhogruuvfunk-bänd“, „dadapunk-orkester“, “art-kraut-jazz-techno-impro grupp” jne. Bändi laulja Roomet Jakapi on paljunäinud briti muusikaajakirjanike arvates otsekui „Iggy Popi ja Muppetsite kurjadest vaimudest vaevatud“ (Stuart Gadd, Artrocker) „glamuurne pudikeeles leelutav põnn“ (Amy Liptrot, Clash). Kriitik Mart Kuldkepi hinnangul võiks Kreatiivmootor aga olla „soome-ugri parim horror-bänd.“

Igal juhul tagab trotslikult ekstsentriline Kreatiivmootor igavuse ületuse ja piiride peletuse, ajab juhtmed kokku ja kehad tantsima. Viimastel aastatel lausa väikese orkestri mõõtmed omandanud bänd astub 17. novembril Sinilinnus üles vähendatud koosseisus otsingulise triona, segades kokku koduseid kompositsioone ja lavalisi improvisatsioone. 

„Loodame, et meil oma laiviga õnnestub püstitada küsimusi, millele Tune-Yards annab küllaga vastuseid,“ lubab Kreatiivmootori eesliini-mees Roomet Jakapi. 

Foto: Holly Andres

Õhtu peasineja, indipopi maailmanimi Tune-Yards Ameerika Ühendriikidest annab Kreatiivmootori püstitatavaile küsimustele vastuseid peamiselt tänavu ilmunud kauamängiva „Nikki Nack“ (4AD) lugude vahendusel. Ekstravagantse imagogamultiinstrumentalisti Merrill Garbuse juhtimisel tegutseva bändi muusikas kohtuvad afro-popi ja R&B mõjutused äraspidiste lastelaulude ja seikluslike rütmijoonistega. Tallinna kontsert on osa Tune-Yardsi möödunud nädalal alanud Euroopa turneest. 

Kontsert toimub esmaspäeval, 17. novembril Tallinnas klubis Sinilind. Uksed avatakse kl 20.00, Kreatiivmootor astub lavale kl 21.00 ja Tune-Yards kl 22.00.

Piletid kontserdile on müügil Piletilevis hinnaga 22 eurot. 

Musiccase’i kontsertidele on müügil ka toetajapiletid kõigile, kes soovivad vabatahtlikult panustada sellesse, et aina rohkem huvitavaid ja erilisi artiste Eestisse jõuaks. Ostetud pilet on ainus, mis paneb Eesti kontserdielu aktiivsemalt käima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles