Noortepäev vallutab Tartu kesklinna

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Noorteühenduste Liidu eestvedamisel on rahvusvahelist noortepäeva korraldatud juba 2002. aastast. Pildil "Noortepäev 2007".
Eesti Noorteühenduste Liidu eestvedamisel on rahvusvahelist noortepäeva korraldatud juba 2002. aastast. Pildil "Noortepäev 2007". Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) tähistab 12. augustil Tartu kesklinnas rahvusvahelist noortepäeva “Leia oma tee” nii töötubade, spordi, filmi kui muusikaga.

Kohal on üle Eesti kokku tulnud noorteorganisatsioonid, Elav Raamatukogu, peetakse debatte edukuse ja noorte võimaluste üle ning jagatakse noorteinfot, teavitas Eesti noorteühenduste liidu avalike suhete spetsialist Meelika Jürisaar.

“Spordisõprade meeleheaks peetakse Mart Reiniku gümnaasiumi staadionil tuline jalgpallilahing, kus vastamisi astuvad haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas koos ministeeriumi ning Eesti Noorsootöö Keskuse ametnikega ja ENLi noorteorganisatsioonide julged pallurid,” tutvustas Jürisaar.

Tartu kaubamaja kõrval asuval laval astuvad üles noortebändid, ansambel Ska Faktor, brasiilia näitlejanna Clara Joy teater-performance’iga, DJd ja tantsutrupid. Koostöös armastusfilmide festivaliga “Tartuff” näidatakse filmi “Haridus”.

Noortepäeva puhul pakuvad Tartu kesklinna kohvikud – lava kõrval kohvik Menüü, Café Truffe, Werner, Suudlevad Tudengid, Ruuni Pizza ja Kapriis – soodsat noortemenüüd.

Tänavusel noortepäeval kuulutatakse rahvusvaheliselt ÜRO algatusel välja aasta kestev noorteaasta, mille teema on “Meie aasta, meie hääl!”

ÜRO kuulutas 12. augusti rahvusvaheliseks noortepäevaks 1999. aastal. ENL korraldab noortepäeva 2002. aastast ning soovib päevaga juhtida tähelepanu noorte probleemidele ja suunata ühiskonda noori rohkem väärtustama. 49 noorteorganisatsiooni ühendav katusorganisatsioon pakub noortepäevaga eri vanuses noortele nii sisulisi kui meelelahutuslikke tegevusi.
 
Kõik noortepäeva programmi üritused on tasuta.


PROGRAMM

Kaubamaja lava

Kl 14 noortepäeva avamine ja kava tutvustus. Tervitussõnad Eesti Noorteühenduste Liidu esimehelt Ott Heidmetsalt ning haridus- ja teadusministeeriumilt.
Kl 14.30 tantsu eri Dance Act’ilt. Tantsustuudio Dance Act tutvustab uut tantsustiili zumba ja ootab noortepäeva külastajaid tantsima.
Kl 15 auhinnamängude START.
KL 15.10 noortebänd Easy Company & DJd noorte diskorite koolist (DJ Artur F ja Marc F).
Kl 16 brasiilia näitleja Clara Joy teater-performance “Oxum, Daughter of Waters”.
Kl 16.30 noortebänd Karmo Toome feat Paks Matu (r'n'b ja hiphop), beatbox’i etteaste Eesti paremikku kuuluvalt Zoo’lt, DJd noorte diskorite koolist (DJ Artur F ja Marc F).
Kl 17.50 auhindade jagamine (mälumäng/templite kogumine).
Kl 18 staarilava ja jutusaade teemal “Nipid oma edutee leidmiseks tuntud tegijatelt”.
Kl 19.40 tule-show.
Kl 19.50 jalgpallimatši võitja autasutamine (mängu muljeid jagab haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas).
Kl 20 esineb Ska Faktor.

Küüni tänav ja Kaubahoovi park

Parki ja Küüni tänavale on üles riputatud sõnumid noortelt noortele ja kõigile teistele. Loe hoolega ja osale vastavasisulisel viktoriinil ning võida auhindu!
14-18 noorteühenduste laat ja töötoad Küüni tänaval ja pargis. Tegevusi pakuvad ENLi liikmed ja partnerid:
* Noorteühenduste laat – põnevad ja eksklusiivsed tegevused noorteorganisatsioonidelt MUG, YFU Eesti, Eesti Väitlusselts, AEGEE-Tallinn ja AEGEE-Tartu, skaudid ja gaidid.

* Elav Raamatukogu (Eesti Gaidide Liit) – eelarvamusi kummutav meetod, kus “lugejad” saavad laenutada eri ametite, hobide, huvigruppide esindajaid ehk “elavaid raamatuid”.
* Näe võimalusi (noored maastikuarhitektid) – maastikuarhitektuuri eri, mis garanteerib Tartu avastamist ja märkamist täiesti uuel moel. Vaata linna värske pilguga, kujutle, et see on tühi lõuend, ja joonista ise oma unelmate Tartu.
* Näomaalingud (Tähe Noorteklubi).
* Seiklusrada (Anne Noortekeskus).
* Köiel kõndimise ja žongleerimise töötuba (Tartu Balagan).
* Noorteinfo – Eesti Euroopa Liikumine jagab infot Eurodeski, Nipi ning Euroopa Noortekaardi kohta. Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus jagab infot noortekeskuste ja Varaaida kohta; programm Euroopa Noored tutvustab pakutavaid võimalusi, Dream Foundation Eesti tutvustab välismaal õppimise võimalusi.
* Batuudid.
14-18 poliitiliste noorteühenduste telk “Noored tegijad poliitikas”. Objektiivselt ja ühiselt jagavad infot poliitika telgitagustest ja poliitilistest maailmavaadetest poliitilised noorteühendused.
14-18 online-küsitlus noorte tööhõive kohta. Vasta kohapeal ja võida iPhone, iPod, purjetamisretk, katamaraanisõit ja palju teisi lahedaid auhindu.
Kl 14.30 sportlikud võistlused poliitiliste noorteühenduste, maakondlike noortekogude ja soovijate vahel.
15-18 mobiilne noorteteemaline viktoriin.

Raekoja plats
13-16 töötoad Pauligi kohvitelgis Raekoja platsil: filmi tegemine ja montaaž (Just Film ja Anne noortekeskus) savist voolimine (Anne noortekeskus).
Kl 22 noortefilm “Haridus” koostöös armastusfilmide festivaliga “Tartuff”.

Atlantise juures jõe ääres
14-16 kalapüügi töötuba. Kala õpetavad püüdma Koidu Keskuse noorte kalameeste klubi Kalakratid liikmed. Näidispüügil on kasutusel käsiõng või spinning, Huvilistele tutvustatakse püügivahendeid, abivahendeid ja nende käsitsemist. Noored õpetavad noori, nõu annab kogenud treener. Võimalus astuda kalastusringi liikmeks.

Mart Reiniku kooli staadion
Kl 16.30 jalgpallivõistlus haridus- ja teadusministeeriumi ametnikud versus Eesti Noorteühenduste Liit. Mängitakse 2x30 minutit, osalevad haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ning Eesti Noorteühenduste Liidu suured staarid.

Tartu Ülikooli Euroopa kolledž, Lossi 3-306
12-16 simulatsioon “Mudel Euroopa parlamenti” – jäljendatakse Euroopa Parlamendi töö toimimispõhimõtteid ning mängitakse läbi Euroopas aktuaalsetest teemadest kokku pandud probleemid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles