Vahetustega töö nõrgendab mälu ja kahandab kognitiivseid võimeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öisel ajal töötav inimene
Öisel ajal töötav inimene Foto: SCANPIX

Kümme aastat või kauem vahetustega tööd tegevatel inimestel võib suurema tõenäosusega tekkida mälukaotus, ajuprobleemid ning kognitiivsete võimete langus.

Need on pärast vahetustega tööst loobumist tagasipööratavad, kuid selleks võib kuluda vähemalt viis aastat, edastab news.com.au.

Teadlaste sõnul kätkeb vahetustega töö endas ohtusid, tekitab keha sisekellas segadust ning seda saab seostada mitmete haigustega nagu näiteks südame- ja veresoonkonna haigused ning mõned vähiliigid.

Teadlased uurisid rohkem kui 3000 inimest Prantsusmaa mitmetelt elualadelt aastatel 1996, 2001 ja 2006. Uuriti nende lühiajalist mälu, aju infotöötluse kiirust ja üldiseid kognitiivseid võimeid.

Umbes pool katsealustest, kes olid esimese uuringu ajal vanuses 32, 42, 52 või 62 eluaastat, töötasid vahetustega. Vahetustega töö oli uuringus määratletud vaheldumisi töötamisena hommikuti, pärastlõunati või öisel ajal.

Katsealustel lasti teha mitmesuguseid teste. Erineval ajal tehtud testide vastuste võrdlemisel leiti seos vahetustega töö ja kognitiivsete võimete kahanemise vahel.

«Kui inimene on töötanud kümme aastat vahetustega tööl, siis kahaneb kognitiivne võimekus silmnähtavalt. See võrdub põhimõtteliselt 6,5 aastaga vananemisest tingitud võimete langusega,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles