Loits muutub sellel aastal varasemaga võrreldes rajumaks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatöll esindab Tõrva Loitsul tumedamat ja hämaramat poolt.
Metsatöll esindab Tõrva Loitsul tumedamat ja hämaramat poolt. Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Juba kolmandat aastat toimub Tõrvas üritus nimega Tõrva Loits. Tänavu on see eelnevatega võrreldes siiski üsna erinev. Muudetud on nii sõnumit kui ka toimumispaika.

Tõrva linnapea Agu Kabrits põhjendas toimumiskoha muutmist väitega, et ruum seab omad tingimused. «Kui randa saime mahutada maksimaalselt 2000 inimest, siis staadionile suudame mahutada palju rohkem. Samuti piiras järvepealne lava esinejaid. Neil on tarvis loomingulist avarust ka ruumilises mõttes, järvel oldi aga suhteliselt üksteisel seljas,» sõnas Kabrits.

Ürituse tunnuslause on «Tuld ja tõrva». Rõhk on asetatud just sõnale «tõrva», sest linnapea sõnul peaks see iseenda eest rääkima. Need kaks sõna haakuvad tema meelest ka tõsiste muusikutega, nagu ansambli Metsatöll liikmed, kes samas vägagi maalähedased. Tunnuslause mõtles välja ürituse kujundusliku poolega tegelev Hardi Volmer.

Väljamõtleja hinnangul iseloomustab sõnaühend üritust suurepäraselt, kuna sellega haakuvad nii suur tuleskulptuur, tuletantsijad, ilutulestik kui Metsatöll oma metsiku tulevärgiga.

Volmeri sõnul on tema töö ürituse ettevalmistamisel sujunud suuremate tõrgeteta. «See on täiesti tavaline staadion, kuhu on standardlava ehitatud. Seal ei saagi väga keerulisi takistusi ette tulla. Ainus element, millega asja kaunistame, on naturaalne tuli, mida seal see-eest üsna ohtralt näha saab,» sõnas Volmer.

Üritusel on kaks osa, mis omavahel tihedalt seotud. Esimese kulmineerumine teises tekitab tumedama ja hämarama poole, mil lavale läheb Metsatöll. «Oodata on tõsist nii-öelda firenighti ja loomulikult loitsimist Hardi Volmerilt,» lubas linnapea Kabrits.

Tema sõnul taheti Tõrva Loitsu tänavu seostada raskema rockiga ning seetõttu saidki ka Metsatöll ning teised bändid valitud. Oodata on ka Marko Matveret, Liisi Koiksoni, Kristjan Kasearu ja Birgit Varjunit saateansambliga Eclectica.

«See läheb noortele peale ning on raju. Kõik see kokku muudab ürituse vihaseks ja vingeks,» sõnas Kabrits.

Oodata on ka 100 meestantsijat Märt Agu juhtimisel ja Irhena tulehaldjaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles