Hamburgis suleti 11. septembri rünnakute tegijate mošee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Hamburgi Taiba mošee ees valves
Politseinikud Hamburgi Taiba mošee ees valves Foto: SCANPIX

Saksa võimud sulgesid Hamburgis asuva mošee, kus kogunesid 11. septembri 2001 terrorirünnakute taga olnud isikud.

Linnavalitsus edastas lakoonilise teadaande, et Taiba mošee on suletud ja kõik sellega liituv tegevus keelatud, edastab AFP.

Varem kandis see mošee Al-Qudsi nime.

Saksamaa väljaanne Focus kirjutas, et see mošee on moslemite püha sõja keskus.

Väidetavalt on Taiba mošee rühmituse liikmetel seos Usbekistani islamiäärmuslastega ning pärast mošee sulgemist läksidki nad seal riigis asuvasse püha sõja treeninglaagrisse.

USA andmetel on Taiba mošees tegutsenutel seos ka Afganistani ja Pakistani islamiäärmuslastega.

Saksa võimud ei kinnitanud neid väiteid.

2001. aasta 11. septembril korraldas Al-Qaida terrorirünnakute seeria Ameerika Ühendriikide vastu. Sama päeva hommikul kaaperdas 19 terroristi mitu reisilennukit, millest kahega sõideti New Yorgis asinud Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidesse, mis kokku varisesid.

Terroristide plaani kohaselt pidi peale nende kahe lennuki lendama üks lennuk Pentagoni ja üks Valgesse Majja. Pentagoni sõitnud lennuk tappis 40 inimest.

Valgesse Majja sõitma pidanud lennuki said reisijad oma kontrolli alla ning terroristide plaan ebaõnnestus. Lennuk kukkus siiski alla ja seal olnud hukkusid.

11. septembri terrorirünnakutes hukkus kokku 2973 inimest ning 24 inimest jäi kadunuks.

USA alustas pärast rünnakuid terrorismivastast sõda, tungides Afganistani, kukutamaks Talibani, kelle režiimi all olid terroristid tegutsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles