Video: ajukasvajaga noor naine lahkus vabatahtlikult elust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britanny Maynard
Britanny Maynard Foto: SCANPIX

Rasket vähihaigust põdenud noor ameeriklanna lõpetas ise oma elu möödunud laupäeval Oregonis.

Oregoni osariigi seaduse järgi on meditsiiniline abistatud halastussurm ehk eutanaasia lubatud kui inimene põeb surmaga lõppevat rasket haigust, edastab CNN.

Californiast pärit 29-aastane Brittany Maynard võttis surmava annuse ravimeid Portlandis, kus ta juba mõnda aega elanud oli. Pereliikmed olid ta surmahetke juures ning mängis ta lemmikmuusika.

Maynardi juhtum sai Youtube´i pandud videotele palju tähelepanu.

Viimases videos jättis ta oma pereliikmete ja sõpradega hüvasti.

Maynardil oli halvaloomuline ajukasvaja, mis viimases faasis tekitas talle tugevaid valusid. Arstid andsid talle eluaega vaid kuid. Selle tõttu tahtis naine lahkuda elust väärikalt ja enda valitud ajal.

Ameeriklanna teatas paar päeva enne oma surma, et ta veel ei ole määranud kindlaks surmava annuse ravimite võtmise täpset aega. Siis oli ta tervis parem.

Brittany Maynard oli abielus, kuid tal ei olnud lapsi.

Maynard lõi koostöös heategevusorganisatsiooniga Compassion & Choices omanimelise fondi, mille eesmärgiks on inimesi teavitada eutanaasiast.

Naine sai raskest haigusest teada selle aasta jaanuaris, kui arstid avastasid ta peavalude põhjuse, milleks oli ajukasvaja.

Oregonis on alates möödunud aasta detsembrist eutanaasia abil surnud 750 inimest.

Keskmine sel viisil surijate vanus on 71 eluaastat ning vaid kuus inimest on olnud nooremad kui 35-aastased.

Lisaks Oregonile on USAs eutanaasia lubatud Washingtoni, Montana, Vermonti ja New Mexico osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles