Festival toob elamusi kogu perele

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustiunetuse raames toimuva improvisatsioonilise teatrifestivaliga "August" soovitakse tähistada 20 aastat tagasi Pärnust alanud teatrifestivali "Baltoscandal".
Augustiunetuse raames toimuva improvisatsioonilise teatrifestivaliga "August" soovitakse tähistada 20 aastat tagasi Pärnust alanud teatrifestivali "Baltoscandal". Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Laupäeval, 14. augustil algab Pärnus esimene tänavafestival “Augustiunetus” alapealkirjaga “Kunstide öö” ja eesmärgiga tuua augustiõhtusse meeldivaid ajaveetmisviise.

Festivali korraldab MTÜ Kastan Taskus, kaasa aitab suur hulk vabatahtlikke abilisi ja toetajaid.

Hille Hinsberg ja Gea Kammer Kastan Taskust said inspiratsiooni “Augustiunetuseks” Helsingi, Vaasa ja Stade kunstide ööst, eeskuju andsid ka Uue Maailma festival ja Kalamaja päevad Tallinnas ning Karlova päevad Tartus.

Pidu rahulikus rütmis

“Jalutasime eelmisel suvel Geaga Pärnus ja arutasime, et hea meelega läheks mõnele vahvale üritusele,” meenutas Hinsberg. “Oli augustikuu, turismihooaaeg lõppemas. Kahjuks ei leidnudki me selliseid üritusi, mis meie maitsega oleks sobinud. Neist mõtetest tekkis MTÜ Kastan Taskus, mille üks eesmärke on kiirustamata eluviisi ja rahuliku kulgemise propageerimine. ”

Kammer lisas, et ühtlasi oli ebakommertsliku suunaga festivali korraldamise tõukejõuks soov pikendada Pärnu suvehooaega sumeda augustini ja tuletada pärnakatele meelde, et tegemist on meie kõigi puhkuselinna, mitte vaid turistide meeliskohaga.

Idee korraldada Pärnus üldisest suvetrallist erinev, rahulikus nautlevas stiilis üritus leidis toetajaid nii Tallinnast kui Pärnust. Kohtusid ühtmoodi mõtlevad inimesed ja tasapisi hakkas tänavafestivali programm liha luudele kasvatama. Ühtlasi valmis Rannapark, kuhu tekkis mitu mõnusat esinemis- ja piknikukohta.

“Tore, et pärnakad löövad korraldustöös tublisti kaasa,” mainis Hinsberg. “Siiani liitub meiega pidevalt inimesi, kes tahavad aidata. Hea näide on Pärnu linnaosade seltsid.”

“Augustiunetusel” on enamik üritusi tasuta ning pole ka peaesinejat. Korraldajad soovivad külalistes tekitada tunde, et õhtust keskööni toimub kõikjal midagi ja rahulikult võib kulgeda paigast teise, valides sobiva tegevuse.

Kunstide öö algab laupäeval, 14. augustil kell 16 Steineri aias, kus lõppenuks kuulutatakse gildipäevad.

Pärnu linnaosad tutvustavad ennast Estonia termide ja Sõpruse sanatooriumi vahelisel alal. Kehakultuuriga saab tegelda tenniseturniiril ja Stamina spordiklubi stiilijooksul. Vaimukultuuri nautimiseks võib nimetada arvukaid kontserte, raamatulaata ja kirjandusklubi Koidula pargis. Samuti Tiit Kase juhitud kuurordiklubi, kus arutletakse Pärnu kui kuurortlinna mineviku, oleviku ja tuleviku üle.

Muusika, kunst ja hea toit

Osa tegevusest leiab aset kunstnike majas ja uue kunsti muuseumis. Kuursaali lehtlas toimub moeturg, siin-seal kohtab tänavamuusikuid. Giidid tutvustavad soovijatele õhtust Pärnut.

Villa Artise aias toimub 13.-15. juulil improvisatsiooniline teatrifestival “August”.

Korraldaja Viivika Orula sõnutsi soovitakse “Augustiga” tähistada 20 aastat tagasi Pärnust alanud teatrifestivali “Baltoscandal”.

“Selgus, et Pärnus on inimesi, kes on mõlgutanud mõtteid teatrifestivali taaselustamisest meie linnas. Nii liituti “Augustiunetusega”, mille programm samuti teatritegemist sisaldab. Eks paista, mis edasi saab, mulle meeldiks, kui need kaks festivali koos kasvaksid,” rääkis Orula.

“Augustiunetusel” saab tutvuda tavapärasest pisut erinevate lavastustega. Kõik etendused on tasuta, välja arvatud Loomise “Car-men Alexandrinum”.

Festivalil on mõeldud ka toidukultuuri peale: Jana Tringi erakooli aias avatakse üheks õhtuks kohvik Haige Kontrabass, villa Artises on suhkrupitsi koolitus, Supelsakste kohvikus töötab Piret Veigeli taimetuba.

Rannapargis peavad kohvikut Pärnu kunstikooli lapsed Rait Pärja juhatusel, samas toimuvad esinemised ja mängud. Linlased on oodatud osalema suurel stiliseeritud perepiknikul, kus originaalseim piknikuseltskond saab auhinna.

Korraldajad annavad teada, et Supeluse tänav on 14. augusti õhtul liikluseks suletud alates Esplanaadi tänavast mudaravila ringini, kohale on soovitav tulla jalgsi või rattaga.

“Augustiunetust” toetavad Pärnu linnavalitsus, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kohaliku omaalgatuse programm ja hulk koostööpartnereid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles