«Puumees» pääses haiglast välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dede enne operatsioon
Dede enne operatsioon Foto: Reuters / Scanpix

«Puumehe» hüüdnime kandev indoneeslane Dede pääses haiglast välja.

Mees kanntas papilloomviiruse tekitatud käsnade all ja mitme operatsiooniga eemaldati  ta kehalt kuus kilogrammi käsnu, kirjutab AFP.

Indoneeslasel hakkasid kummalised moodustised tekkima pärast seda, kui ta teismelisena endale kätte lõikas ja haav ei tahtnud paraneda.

Ajapikku ta haigus süvenes, ta kaotas töö, perekond ja sugulased hülgasid ta tema kummaliste kehamoodustiste tõttu.

Dede juhtum jõudis ühe USA arstini, kes sellest huvitus ja indoneeslast aidata tahtis.

Dedet opereerinud kirurgi Rachmad Dinata sõnul on 37-aastaselt mehe kehalt üheksa operatsiooniga eemaldatud 95 protsenti käsnadest.

«Ta ei saa kunagi täiesti terveks, kuid tema elukvaliteedi paranemisele aitasid need operatsioonid kaasa. Ta ei sõltu enam abistajatest, saab ise süüa, kirjutada ja telefoni kasutada,» selgitas kirurg.

Dedet opereeriti Lääne-Javal Bandungis asuvas haiglas. Pärast operatsiooni tekkisid tal kopsutüsistus, mille tõttu tal tuli haiglasse jääda üheksaks kuuks.

Kirurg Rachmad Dinata jätkas, et Dedele tuleb teha veel paar lõikust, et ta käed saaksid täielikult käsnadest vabaks.

Inimese papilloomiviirus (HPV) on sageliesinev viirus, millesse nakatuvad nii naised kui mehed. On olemas üle 100 HPV tüübi. HPV teatud tüübid põhjustavad kätel ja jalgadel esinevaid tüükaid ja käsnu. Enamus HPV tüüpe ei põhjusta häireid ega haigusnähte ja taanduvad ilma ravita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles