Amazonase džunglist paljastus linnakompleks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazonase džunglist paljastus linnakompleks
Amazonase džunglist paljastus linnakompleks Foto: Reuters / Scanpix

Arheoloogid leidsid Brasiiliast Amazonase džunglist linnakompleksi, mis võis kunagi mahutada kuni 50 000 elanikku.

Teadlaste sõnul hävines sealne linn, seda ümbritsevad külad ja nende vahel välja ehitatud teedevõrgustik 500 aasta eest, kui saabusid Euroopa konkistadoorid, kirjutab Reuters.

«Leidsime linnakompleksi, mis oli koondunud keskväljaku ümber. Linnast väljapool aga asusid põllumajanduskülad,» sõnasid arheoloogid.

Nad lisasid, et vihmamets on selle kunagise suurlinna täielikult enda alla matnud.

«Kui võrrelda seda keskaegse linna või mõne Kreeka polisega, siis suurus on umbes sama, kuid siinne linn on palju keerukama struktuuriga,» lisas antropoloog Mike Heckenberger.

Heckenberger jätkas, et Euroopa kolonialistid tõid kaasa haigused, mis enamiku sealsetest elanikest tappis ning selle tõttu linn tühjenes ja jäeti lõpuks maha.

Enne eurooplaste saabumist 1492. aastal, oli Ameerikas mitmeid eripalgelisi ühiskondi ja suurlinnu.

USA ja Brasiilia arheoloogid kaasasid oma väljakaevamisprojekti ka kohaliku kuikuro hõimu liikmeid, kelle kauged esivanemad arvatakse olevat leitud linnakompleksi rajajateks.

Teadlased kasutasid Amazonase džunglist kunagiste linnade leidmisel abivahendina satelliitfotosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles