Beebi Fae - laps, kes sai paaviani südame

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi Fae pärast paaviani südame siirdamist
Beebi Fae pärast paaviani südame siirdamist Foto: Wikipedia.org

USAs Californias sündis 30 aastat tagasi enneaegne laps, kes vajas kohest südamesiirdamist, ilma milleta ta oleks surnud.

Samas ei olnud imikule südant kuskilt võtta ning beebi Fae elu otstati päästa paaviani südame abil, edastab YLE.

Stephanie Fae Beauclair sündis kaks nädalat enne tähtaega ning arstid tegid peaaegui kohe kindlaks, et tal on kaasa sündinud südamerike.

Arstid andsid lapse emale Teresa Beauclairile valida, kas jätta laps haiglasse surema või viia ta koju surema.

Arvati, et raske südamerikkega laps võib elada vaid paar nädalat.

USA Loma Linda ülikooli lastehaiglas töötanud kardioloog Leonard Bailey tegeles aga vastsündinute südameriketega ning beebi Fae juhtumis soovitas ta kohest südamesiirdamist.

Ilmnes, et surnud imikute vanematest mitte keegi ei andnud luba Faele siirdada nende lapse süda. Seega ei leitud imikusüdant.

Ülikooli dokumentidest ilmneb, et Fae ema Teresa ja ta elukaaslane tarbisid narkootikume. Teresa Beauclair sai teada lapseootusest alles viiendal raseduskuul ning kogu varasema aja oli ta narkootikume tarbinud.

25 aastat pärast beebi Fae juhtumit rääkis ema oma kogemustest dokumentaalfilmis «Stephanie`s Heart».

Teresa Beauclair sõnab seal alguses, et pidas kardioloog Leonard Baileyt hulluks teadlaseks, kes tahtis ta lapsega katsetada. Pärast pikki läbirääkimisi ja bürokraatiat nõustus ema, et ta lapse siirdatakse paaviani süda.

Ajalooline operatsioon toimus Loma Linda ülikooli lastehaiglase 16. oktoobril 1984. aastal. Beebi Fae oli siis kaks päeva vana.

Südame loovutajateks oli välja valitud kuus paaviani poega. Dokumentidest paljastub, et mitte kõik selle operatsiooni meeskonnas osalenud ei teadnud, et lapsele siirdatakse looma süda.

Operatsioon oli edukas ning seda kajastati kogu maailmas. Hiljem aga tekkis komplikatsioone, kuna lapse organism hakkas paaviani süda ära tõukama.

Beebi Fae suri 16. novembril 1984.

Leonard Bailey sai nii kolleegide kui kogu meditsiiniteaduse maailma kriitika osaliseks.

Teada on, et Teresa Beauclairil ei olnud tervisekindlustust ning Bailey tegi operatsiooni tasuta.

Teresa Beauclair palus Leonard Baileyt jätkata südamesiirdamiste uurimustööd, et Fae peal tehtud katsetus ei jääks ainsaks.

Bailey tegi hiljem veel mitmeid edukaid ja õnnestunud südamesiirdamisi vastsündinutele. Hiljem aga ei kasutatud enam loomasüdant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles