Nurisünnituse järel tuleks uuesti rasestumisega kiirustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse katkemise üle elanud naised peaksid võimalikult kiiresti proovima taas rasedaks jääda.
Raseduse katkemise üle elanud naised peaksid võimalikult kiiresti proovima taas rasedaks jääda. Foto: SCANPIX

Naistel, kes kuni kuue kuu jooksul pärast raseduse iseeneseslikku katkemist taas rasestuvad, on suurem tõenäosus, et nende uus rasedus kulgeb komplikatsioonideta, neil on väiksem  raseduse katkemise ja emakavälise raseduse oht, teatas BBC.

Aberdeeni ülikoolis tehtud uuringus vaadeldi 30 000 nurisünnituse üle elanud ja seejärel taas rasedaks jäänud naiste tervisenäitajaid aastatest 1981-2000. Selgus, et ka keisrilõike vajaduse, enneaegse sünnituse ja vastsündinu alakaalu risk oli kuni kuue kuu jooksul rasestunud naistel väiksem kui nendel naistel, kes viljastusid poole aasta kuni 12 kuu jooksul pärast eelmise raseduse katkemist.

Naisi, kes pärast raseduse katkemist sooviksid kohe taas rasestuda, ei tohiks selles takistada, ehkki WHO soovitab praegu naistel taas rasedaks jäämisega vähemalt kuus kuud oodata, ütles uuringut juhtinud Sohinee Bhattacharya.

«Eriti nendel naistel, kel vanust rohkem kui 35 aastat, soovitan kindlasti raseduse katkemise järel kuue kuu jooksul uuesti üritada rasedaks jääda, sest risk raseduse katkemiseks suureneb koos naise vanusega,»nentis ta.

«Ainult siis, kui naise tervisega on komplikatsioone, näiteks mõni põletik, võib rasestumist edasi lükata,» lisas ta.

Uurijatel ei õnnestunud välja selgitada, miks taas rasestumisega viivitamine tõstis kõiki rasedusega seotud terviseriske. Ühe oletuse kohaselt võivad raseduse katkemist põhjustanud probleemid pikema ajavahemiku jooksul tõsisemaks muutuda. Teise teooria kohaselt aga elavad naised, kel kohe peale eelmist nurisünnitust õnnestus taas rasedaks jääda, tervislikumalt ja jälgivad hoolikamalt arstide soovitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles