Vabatahtlikud hakkavad talgu korras Pärnut kaardistama

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GPS. Foto on illustratiivne.
GPS. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

MTÜ Avatud Maakaardi Selts korraldab Pärnus laupäeval, 21. augustil ainulaadse ühiskaardistustalgu.

OpenStreetMap on maakaartide Wikipedia ehk selline eriline maakaart arvutis, mida igaüks saab vabalt täiendada ja kasutada. Ühiskaardistuse käigus liigutakse vabas õhus mööda linna ja kaardistatakse tänavaid, objekte ja vaatamisväärsusi, mis on veel kaardilt puudu. MTÜ poolelt korraldatakse kohapeal vajalik koolitus, toitlustus ja on võimalik tasuta laenutada GPS-seadmed.

Osalema on oodatud kõik huvilised, vaja on vaid keskmisel tasemel arvutikasutuse oskust, kaardistuse eelteadmised pole nõutud.

Ühiskaardistuse eesmärk on koostada täpne ja kõige ajakohasem Pärnu linna, ja kui on piisavalt osalejaid, siis ka lähiümbruse maakaart. Seda kaarti saavad kõik kasutada: kas lihtsalt piirkonna uurimiseks või näiteks oma kodulehele kaardivaate lisamiseks. Ühtlasi toimub OpenStreetMapi kogukonna liikmete kokkutulek, et arutada, kuidas projekti arendada tulevikuks. MTÜ üritust toetab rahaliselt KÜSK.

"Plaanis on üritus korraldada taasiseseisvumispäeva paiku, et tähistada ühtlasi Eesti Vabariigi vabaks saamise 19. aastapäeva," kommenteeris MTÜ juhatuse liige Jaak Laineste. "Pärnu on Eesti vabaduse jaoks tähenduslik koht, sest just siin kuulutati avalikult esimesena iseseisvusdeklaratsioon; seega on viimane see piirkond avalikult ja vabalt kaadistada."

"Mõnelt linnalt nagu Tartu oleme saanud olemasolevad kaardid vabaks kasutuseks, kahjuks Pärnu nende hulka ei kuulu," tõdes MTÜ liige Margus Värton.

Paljud küsivad, et Google'il, Regiol, maa-ametil on ju Eesti kohta piisavalt head kaardid, mis selle projekti mõte on. "OpenStreetMapi sisuline erisus on, et kodanikkonna koostatud kaarti võib igaüks vabalt kasutada, kõikidel teistel andmestikel on sageli piiravad kasutus- ja litsentsitingimused, mida lihtkasutaja ei tea. Pealegi annab see projekt igaühele võimaluse oma kodukoha kaarti täpsustada ja parandada, samuti luua just selline kaart, nagu ta ise soovib (näiteks rattateede või kanuuradade kaart), midagi oma kätega ise ära teha, ja seda võimalust ei paku neist teistest keegi," rääkis Laineste.

Iseäranis on kaardistamistalgule oodatud kõik kohalikud aktiivsed inimesed, kes elavad, asuvad puhkamas või on muidu sel ajal Pärnu kandis.

Enne kaardistamist toimub talgutel osalejatele lühike koolitusseminar, kus tutvustatakse avatud maakaardi ülemaailmset projekti, võimalusi ja töövahendeid.

Info Pärnu kaardurtamistalgu kohta leiab OpenStreetMapi wiki-lehel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles