Pablo Picasso suurim teos pandi näitusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Picasso teose suurendus Vene Balleti lavastusele «Le Train Bleu»
Pablo Picasso teose suurendus Vene Balleti lavastusele «Le Train Bleu» Foto: SCANPIX

Hispaania kunstniku Pablo Picasso suurim teos on enamiku oma 80 aasta pikkusest eksisteerimisajast olnud avalikkuse silme eest ära.

Alates septembrist saab seda näha Londonis Victoria ja Alberti muuseumis näitusel «Diaghilev and the Golden Age of the Ballets Russes 1909 – 1929»,  kirjutab Daily Mail.

Teose suurus on 10,40 meetrit korda 11,72 meetrit. Picasso valmis selle suure teose väiksema variant Vene balletiimpressaario Sergei Djagilevi tellimusel.

Seda suurt teost kasutati lavaeesriidena 1924. aasta Vene Balleti lavastuse «Le Train Bleu» etendustel Pariisis.

Picasso ja Djagilev olid head sõbrad ja selle tõttu pöördus venelane eesriide saamiseks hispaanlase poole.

Picasso valmistas esialgu väiksemas mõõdus teose ning näitas seda tellijale. See meeldis Djagilevile ning hiljem kanti see suurele lõuendile.

Teos valmis ühe ööpäevaga Ballet Russes kunstniku, prints Aleksander Shervashidze käe all. Tegemist on guašimaaliga.

Picassole meeldis see eesriie niivõrd, et ta pani sinna oma initsiaalid ja pühenduse ning seda peetakse tema teoseks.

Seda kasutati «Le Train Bleu» etenduses kahel hooajal.

1939. aastal pandi see korraks näitusele, kuid siis pakiti uuesti kokku. 1968. aastal oksjonile pandud teose ostis 69 000 naela eest ära Victoria ja Alberti muuseum.

See loodeti üles panna 1987. aastal loodud teatrimuuseumisse, kuid seal ei olnud selleks ruumi. Teatrimuuseum suleti 2007. aastal ning selle kollektsioon läks tagasi Victoria ja Alberti muuseumile.

Näitus «Diaghilev and the Golden Age of the Ballets Russes 1909-1929» avatakse Victoria ja Alberti muuseumis 25. septembril.

Näitusel on vene balletiga seotud asjad. Lisaks Picasso tööle saab seal näiteks näha kostüüme, mida kandis legendaarne balletiartist Vaslav Ninski, Coco Chaneli kostüüme lavastusele «Le Train Bleu» ning mitmete Djagilevi kunstnikest ja muusikutest sõprade töid.

Picasso hakkas Vene Balletiga koostööd tegema Esimese maailmasõja ajal. Kokku tegi ta lavakujunduse kavandid üheksa lavastuse jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles