Reti Saksa näitusel jutustavad pildid oma loo

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne seda, kui Reti Saksa graafika villa Artise galerii seintele jõudis, eksponeeris autor neid suhtluskeskkonnas Facebook, millest tuleneb ka väljapaneku nimi “Näoraamat”.
Enne seda, kui Reti Saksa graafika villa Artise galerii seintele jõudis, eksponeeris autor neid suhtluskeskkonnas Facebook, millest tuleneb ka väljapaneku nimi “Näoraamat”. Foto: Urmas Luik

Pärnus villa Artise galeriis avatud graafikanäituse “Näoraamat” tarvis varustas Reti Saks oma tööd illustreerivate tekstidega.

Näitusel näeb esialgselt Facebookis väljas olnud graafilisi töid, mille juurde kirjutas kunstnik sellel kevadel illustreerivad tekstid. Igal hommikul riputas ta mõne uue pildi koos lühema või pikema tekstiga Facebooki.

Sellest tuli kokku elus pildiraamat, mis kasvas iga päevaga üha pikemaks ja kuhu said kõik teised, kes huvi tundsid, sõna sekka öelda.

“Oleksin ma alguses teadnud, millega tegu, oleksin sellest hoidunud, sest asi kasvas natuke liiga suureks ja ajas mul endalgi hirmu nahka,” rääkis Saks.

Saksa sõnutsi riputasid esimesed pildid suhtluskeskkonda üles tema lapsed. Seejärel vaatas kunstnik, et päris nii pole õige, lasi endale õiged käigud selgeks õpetada ja asus ise kevadhommikuti voodis, rüperaal süles, oma uuematele ja vanematele töödele tekste kirjutama ning neid Facebooki üles riputama.

“Mulle kangesti meeldib see läpakas ja niimoodi hommikuti padja peal töötada,” seletas Saks, kuidas sündisid illustreerivad tekstid. “Olen alati kadestanud kirjanikke, sest nad saavad ise asendi valida, mullegi meeldib vahel keegi teine olla, teha midagi muud.”

Näitusel väljas olevatest piltidest on nii mõnigi tehtud kakskümmend aastat tagasi, tekst aga on pärit sellest kevadest. Nagu Saks avamisel sissejuhatuseks ütles, on tööd pärit eri ajast, eri tehnikas, ühenduslüli nende vahel ongi needsamad tekstid. See, kuidas pildi ja kirjasõna sümbioos kedagi kõnetab, on igaühe jaoks erinev. Seda peab kohapeal ise tunnetama.

“Kui olen teinud pildi ja kirjutanud teksti juurde, mis on isegi liiast, siis rohkem nagu ei sobi öelda, vaatajal hakkab igav,” seletas Saks.

Seda aga ei oska Saks öelda, kas näituse avamisega tuleb “Näoraamatule” lõpp. “Pilte mul jagub ning varsti tuleb talv ja pikad hommikud. Ma ei tea täna, mida homme teen, lubadusi ma ei taha anda,” ütles Saks.

Pärnust pärit Saks on lõpetanud ENSV kunstiakadeemia, kuulub Eesti kunstnike liitu, on illustreerinud ja kujundanud raamatuid ning esinenud paljudel rahvusvahelistel ja isikunäitustel alates 1983. aastast.

Näitus on avatud villa Artises iga päev kuni 5. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles