Jüri Homenja: Jurmala lauluvõistlus... See oli õudne!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Homenja
Jüri Homenja Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Laulja Jüri Homenja (50) jälgis teleülekandeid Jurmalast suure pingutusega, sest seal ajas üks kloun teist taga. Homenja arvates on Suviste edult Jurmalas veel vara tulevikuks prognoose teha.

Jüri, mis mulje jäi Jurmala lauluvõistlusest?

See on nii nõme, et isegi Eurovisoonist kehvem. Ma ei suutnud seda rohkem vaadatagi kui kümme minutit. Algul oli seal üks kloun, siis mingi hernehirmutis, kes tegi nägu, nagu ta laulaks. Lauljaks teda nimetada ei saa. Üks teine paks noormees käis laval viiuliga ja tegi nägu, nagu ta mängiks. See oli õudne! Kanaleid klõpsides ja Uku esinemist oodates sattusin Dima Bilani esinemise peale. See on ka õudne... hääl võib-olla on, aga miks ta peab nii hingeldama, nagu keegi kägistaks teda? Uku ise on tipp-topp, täitsa okei. Mõtlesin just, kas ta tahab selles karussellis keerelda.

 

Te mõtlete karusselli all kogu Vene muusikabisnist?

Ma tean vene muusikast üpriski palju. See, mis vene kanalid näitavad, pole üldse vene muusika, see on Eurovisiooni-sarnane palagan. Öeldakse glamuur... no ma ei tea, Uku paistab normaalne mees olema, ma ei usu, et tal meeldiks seal olla. Muidugi on seal ka muud muusikat, mis interneti kaudu levib, seal on küll head asja.

 

Uku on maininud, et hakkab vene keelt õppima, Jurmala tuntus annaks talle hea stardipositsiooni Venemaal.

Ärgem seda ülehinnakem. Ülekandes näidati ülevaadet eelmiste aastate võitjatest, ega nendest pole midagi saanud. Eelmine aasta üks indoneesia mees lõi laineid, no mitte midagi pole tast aasta jooksul kuulda. Ma tean, see on hetkeemotsioon.

 

Teatav palaganlikkus tuleb Jurmalas eriti esile?

Pole välistatud, et tarbijad tahavadki sellist. Inimesed, kes seda teevad, pole kindlasti rumalad, eks nad tahavad teenida.

 

Leiate, et Jurmala pealt prognoose teha Suviste potentsiaali kohta Venemaal on vara?

Kohe kindlasti. Kõige tähtsam motiiv on, kas ta ise tahab seal osaleda. Kui õnnestub läbi murda, sinu honorarid on väga kõrged, siis võib-olla saad ära kannatada. Ma ei näe põhjust, miks üks normaalne lääne inimene peaks sinna sukelduma.

 

Eestis on tänu Suvistele tekkinud ühine jututeema eestlaste ja venelaste jaoks.

Nagu selline teema tekib, niisama kohe ununeb ka. Sada korda on seda enne olnud.

 

N-ö vana kooli lauljatest on Anne Veski praegu pea ainuke kultuurisaadik Venemaal, kas aja jooksul võiks tekkida keegi uus temasarnane laulja?

Kui keegi viitsib, miks mitte. See ei ole nii kerge nii ühelt kui teiselt poolt. Meie inimene peab ennast maha suruma, et sellega seal kohaneda; samuti publik. Proovitud on ikka küll, peale Anne Veskit oleks Uku Suviste alles järgmine.

 

Ilmutasite isegi mõned aastad tagasi venekeelse plaadi.

No plaat, mis sellest.

 

Kas vene teleauditooriumil võiks olla huvi uue laulja vastu Baltikumist?

Televaatajale Anne Veski ju meeldib. Kui keegi hakkab sarnast muusikat [mida telekanalites näidatakse – T.L.] esitama, siis võib ka tema neile meeldima hakata.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles