«Sakala» ajakirjanik teeb uut telesarja

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig

«Sakala» ajakirjanik Gert Kiiler kirjutab stsenaariumi üsna pea Eesti Televisioonis linastuvale sarjale «ENSV», mis räägib tavaliste inimeste elust 1980. aastatel.


«Luubi all on üks perekond ja nende elu,» ütles Gert Kiiler  tutvustuseks.

Sarja tegevus algab 1982. aasta novembris parteijuht Leonid Iljitš Brežnevi surmaga. Loo tegelased on kuldsete kätega hakkaja pereisa, parteifunktsionärist ema, ärikast poeg, pioneerist tütar, vabadusvõitlejast vanaisa, miilitsast naaber koos oma Venemaa eestlasest emaga ja teised.

«Sari peaks täitma tühimiku «Tuulepealse maa» ja «Õnne 13» vahel,» lausus Kiiler. Mõte kirjutada 1980. aastatest kõnelev seriaal tekkis tal siis, kui ta vaatas populaarset Ameerika komöödiasarja «Kuumad seitsmekümnendad», mis on samuti ETV ekraanil jooksnud.

«Läänemaailmas tähendab selline retrosari vaid ajas rändamist, kuid Eesti tingimustes on tegemist ka riigikorras tagasiminekuga,» selgitas Kiiler. Tollal ei tehtud Eestis üldse telesarju, läänes aga küll.

Kiiler avaldas lootust, et «ENSV» pakub mõnusat äratundmist tol ajal elanud inimestele, kuid seda on kasulik ja huvitav vaadata noorematelgi, kel isiklik side selle ajaga puudub. Kui tegijate meeskond hakkas teemat põhjalikumalt uurima, kogunes stsenaristi kinnitusel tohutult mälestusi ning lugusid uskumatute juhtumite kohta. Neid kasutas Gert Kiiler koos kaasstsenarist Villu Kanguriga kirjutades ära.

Kangur, kellega koos Kiiler on varem kirjutanud sarja «Hajameelselt abielus», oli otsekohe nõus uue seriaali loomises kaasa lööma. Veebruaris sündinud plaan jõudis võteteni hämmastavalt kiiresti — vaid viie kuuga.

«Sarjas näeb humoristlikus laadis pildikesi ENSV elust,» lausus üks sarja produtsent Tarmo Kiviväli. Tema sõnul jõuab sügishooajal eetrisse kaheksa osa. Esilinastus on septembris, täpset kuupäeva veel kindlaks määratud ei ole.

Gert Kiiler on peale sarja «Hajameelselt abielus» olnud ka nukuseriaali «Pehmed ja karvased» kaasstsenarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles