Ukraina «X Factori» finalist: nüüd olen uues «show´s» separatist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina «X Factori» finalist: nüüd olen uues «show´s» separatist
Ukraina «X Factori» finalist: nüüd olen uues «show´s» separatist Foto: SCANPIX

Möödunud aastal jõudis Ukraina televisooni talendisaate «X Factor» finaali Aleksander Popov, kes nüüd on Ukraina valitsusvägede vastu võitlev separatist.

Varem lavanime Saša Dollar kandnud 42-aastasest räpparist on saanud Donetskis snaiper ja relvakonstruktor, edastab YLE.

Mees elab Donetskis endistest söekaevuritest koosneva pataljoni kasarmus. Tal on seal ruumid, kus tegeleb uute separatistide koolitamisega.

Popovi sõnul tema ja ta kaaslaste jaoks Ida-Ukrainas Ukraina riiki ei eksisteeri.

«Igal mu relval on nimi. Kõige esimene, mille ma sõja alguses ehitasin, kannab nime Vanur,» selgitab mees.

Juba varases nooruses meeldisid talle relvad. Teismelisena ehitas ta ka drag racing autosid ning osales nende kiirendusvõistlustel. Popovi esinejanimi Saša Dollar pärineb sellest ajast.

Nüüd kasutab ta oma andeid ja oskusi Ukraina separatistide heaks. Talle kuulub ka masin, milles on suurekaliibrised relvad.

«Me patrullime öösiti selle autoga. Kui märkame vaenlast, avamu uksed ja hakkame tulistama,» lausus mees.

Popov on sündinud ja üles kasvanud Donetskis ning suur osa ta pereliikmetest on olnud söekaevurid. Selle tõttu valis ta söekaevurite pataljoni, mis on üks paljudest venemeelsetest koosnev võitlusüksusi.

Mehe sõnul on Ida-Ukrinas käimas uus «show», milles on osa ka temal.

Möödunud aastal oli Popov Ukraina «X Factori» saates 20 finalisti hulgas. Populaarsesse saatesse tahtis 47 miljonilise rahvastikuga Ukrainast pääseda kümneid tuhandeid esinejaid.

«Saates esinemine kuulub endisse, rahulikku ellu. Nüüd on uus aeg ja uus show, mis tähendab sõna otseses mõttes elu või surma,» lausus mees.

Popovi sõnul on ta võitlustandril leidnud palju uusi sõpru, kes lähtuvad deviisist «kõik ühe ja üks kõigi eest».

«Mu parim sõber kolis Donetskist Kiievisse. Ta ei valinud poolt, vaid lihtsalt lahkus. Ma ei ole enam temaga kontaktis olnud,» jätkas separatist.

Donetskis ja Luganskis on noored mehed olnud dilemma ees, kas hakata separatistiks või mitte. Popovi jaoks see valik ei olnud keeruline.

«Võitlen fašismi vastu, mis sai alguses Kiievis Maidanil. Olen valmis andma andeks Ukraina noorsõduritele, kes vastu enda tahtmist on meie vastu saadetud. Vabatahtlikele ma andeks anda ei saa ja jätkan nende hävitamist. Me ei võta vange,» nentis Popov.

Popovi sõnul tagasipöördmist endise elu juurde ei ole, sest Donetsk ei ole tema silmis osa Ukrainast.  Samal arvamusel on ka tema võitluskaaslased.

«Kas autonoomia või Venemaa, kolmandat valikuvõimalust ei ole. Ida-Ukraina ei ole Ukraina. Kiievi sammud on olnud ebaseaduslikud ja me ei nõustu nendega. Ukrainas on võimul fašistid ja me ei kiida seda heaks,» selgitas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles