Lohutustoit ei tõsta tuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätis
Jäätis Foto: SCANPIX

Kui on halb päev, siis tahetakse toidu abil oma tuju tõsta.

USA Minnesota ülikoolis tehtud uuringu kohaselt ei aita niinimetatud lohutustoit, milleks peetakse näiteks jäätist või pitsat, tuju tõsta, edastab Daily Mail.

Seda ei tee ka tervislik toit nagu toored porgandid. Tegelikult halva tuju korral ei aita mitte ükski toit.

«Tujulanguse korral ei aita lohutustoit tuju tõsta. Paremat tuju ei anna ka millegi väga tervisliku söömine. Söömisel ei ole tujule mitte mingit efekti nagu ka mittesöömisel,» selgitasid uurijad.

Teadlased tegid katse pahas tujus olnud üliõpilastega, mis näitas, et tuju tõusis lõpuks hoolimata sellest, kas söödi lohutustoitu, tervisetoitu või ei söödud üldse.

Katsealustel paluti esmalt nimetada onende lemmik lohutustoidud. Üliõpilastele tekitatai halb tuju kurbade filmidega.

Pooltel katsealustel paluti pärast tuju halvemaks muutumist süüa lohutustoitu, teine grupp aga sõi toitu, mida ei saanud liigitada lohutustoidu alla.

Pärast söömist uurisid teadlased, kuidas katsealused üliõpilased end tunnevad. Ilmnes, et enamik tundis end paremini, tuju oli parem ning hoolimata sellest, mida nad sõid.

Teadlased tegid kontrollkatse, milles osadele üliõpilastele anti lohutustoitu, osad aga ei söönud mitte midagi.

Hilisem küsitlus näitas, et mõlemad grupid tundsid end mõne aja pärast hästi. See näitas, et toidul ei olnud meeleolule mitte mingisugust mõju.

«Seni arvatakse, et lohutustoit aitab tuju tõsta. Tegelikkuses see ei toimi. Ükskõik, milline toit võib aidata pinget maandada ning selle tõttu tekib parem meeleolu. Kui ka mitte midagi süües võib tekkida tujutõus,» selgitas teadlane Traci Mann.

Uurijad rõhutasid, et nende uuring oli üsna ühekülgne, kuna halb meeleolu oli tingitud kurbade filmide vaatamisest. Tegelikus elus on märgatavalt enam asju, mis tuju mõjutavad.

«Kõik otsivad oma probleemidele maagilisi lahendusi. Arvamus, et teatud toidud töötavad lohutajana, on väga huvitav. Enesetunde paranemine ei ole siiski seotud toiduga, vaid mõtete ja tunnete muutumisega,» lisas USA Cornelli ülikooli teadlane David Levitsky.

Ta lisas, et kui keegi tunneb end pärast jäätise ja pitsa söömist paremini, kuna need töötavad nagu platseebo, siis tasuks neid halva tuju korral ka edaspidi süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles