Pluto võidakse uuesti kuulutada planeediks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääbusplaneet Pluto
Kääbusplaneet Pluto Foto: SCANPIX

Pluto sõbrad pingutavad, et see kosmiline keha kantaks tagasi planeetide hulka.

Rahvusvaheline Astronoomiaühing langetas 2006. aastal otsuse, et Pluto ei ole ole planeet, vaid kääbusplaneet, edastab Time.

Pluto võimalikuks tagasikandmiseks planeetide hulka toetab grupp rahvusvaheliselt tuntud teadlasi.

USA Harvard-Smithsonian uurimiskeskuse astrofüüsika teadlaste seminaril tõstatati uuesti küsimus, kas Pluto on planeet. Enamik sellel osalenud teadlasi tahaks Plutot näha uuesti meie Päikesesüsteemi planeetide seas.

Harvard-Smitsonian teaduskeskuse mainekas astrofüüsik David Aguilar leiab, et Pluto küsimust ei peaks vaatama vaid täheteaduse vaatenurgast, vaid ka ajaloolises kontekstis.

Teadlane Owen Gingerich rõhutas, et sõna «planeet» tähendus on aegade jooksul muutunud. Ta lisas, et «planeet» tuleneb keerka keelsest sõnast αστήρ πλανήτης (astēr planētēs),  mis tähendab «liikuv täht».

Pluto planeediks kuulutamise pooldajad kui selle vastased võtsid sõna. Enamik teadlasi tahaks Plutot  tagasi planeetide hulka.

Pluto sai planeedi staatuse 1930. aastal pärast seda, kui USA astronoom Clyde Tombaugh ta avastas.

Pluto planeetide hulka arvamises kaheldi juba enne 2006. aastast kui see planeetide seast lõplikult eemaldati.

1990. aastate algusest alates on astronoomid leidnud mitmeid Plutole sarnaseid kosmilisi objekte, mis asuvad Kuiperi vöös. Neid ja Rahvusvahelise Astronoomaühingu 2006. aasta ostuse kohaselt ka Plutot nimetatakse kääbusplaneetideks. Rahvusvaheliselt kasutatakse nende kohta ka inglise keelset väljendit Trans-neptunian objekt – TNO.

Teadusväljaanne Science Alert arvas, et Pluto võidakse kanda taas planeetide hulka, kuna seda pooldab suur osa astronoome.

Pluto on Kuiperi vöö suurim objekt ning Päikese poolt vaadatuna kümnes kosmiline objekt.

Pluto on Erise järel suuruselt teine kääbusplaneet. Nagu ka teised Kuiperi vöö objektid, koosneb ka Pluto enamjaolt jääst ja kivimitest, olles samas väiksem kui Maa kaaslane Kuu.

Pluuto orbiit on väga ebakorrapärane. See kääbusplaneet liigub ümber Päikese 30 – 49 astronoomilise ühiku (4,4 – 7,4 miljardit kilomeetrit) kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles