Kirikutes kõlab kaunis muusika

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Jaani kirik.
Tartu Jaani kirik. Foto: Margus Ansu

Uuenenud Tallinna kirikud ootavad augustikuu neljapäevadel kõiki huvilisi pühakodadesse osa saama muusika- ja kunstipärandist kontsertsarjale “Tallinna kirikurenessanss 2010”.

Aastal 2002 algatati Tallinna kultuuriväärtuste ameti poolt projekt “Tallinna kirikurenessanss”, eesmärgiga korrastada ja avada külastajatele Tallinna silmapaistvamad ja huvitavamad kirikud, mis on ühtlasi ka mälestised. Uue ilme on saanud nii tuntumad kirikud kui esialgu silmale nähtamatuks jäävad pühakojad.

Sel aastal lõpevad Kibuvitsa tänaval asuva vanausuliste palvela restaureerimistööd.

“Kuni restaureerimise alguseni eelmisel aastal oli möödakõndijal pea võimatu aimata, et tegemist on eesti vanausuliste koguduse Tallinna palvelaga,” rääkis Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialist Henry Kuningas.

Tema teatel toimub tänavu kõige mahukam ja linnapildis kõige märgatavam restaureerimine Jaani kiriku juures. Linnavalitsus eraldas 4 miljonit krooni kümmekond aastat tagasi värvitud Jaani kiriku fassaadide ja katuse remondiks ning restaureerimiseks. Kokku on aastatel 2002-2009 restaureeritud Tallinna pühakodasid 85 miljoni krooni eest.

Augustikuine kontsertfestival “Tallinna kirikurenessanss 2010” kutsub linnakodanikke ja külalisi kirikutega tutvuma ja kunstielamust saama. Igal neljapäeval toimuvad tasuta kontserdid, mis kirikute kunstivaraga tutvumist rikastavad. Sel aastal musitseerivad teiste seas Heiki Mätlik, Kaia Urb, Kadri Hunt ja Ülo ning Vambola Krigul.

“Tallinna kirikurenessanss 2010” kontserdid
5. augustil kl 18 Tallinna Jaani kirikus: Heiki Mätlik ja Kaia Urb.
12. augustil kl 21 Tallinna Jaani kirikus: löökpillidel Vambola ja Ülo Krigul.
19. augustil kl 18 Tallinna Püha Vaimu kirikus: Ansambel Hüüd ja Hääl (Kadri Hunt, Taavo Remmel, Marko Naissoo, Paul Daniel, Taavi Kerikmäe).
26. augustil kl 18 Nõmme Lunastaja kirikus: Jana Abzalon, Merje Kägu ja Kristjan Kaasik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles