Winston Churchilli valehammaste eest maksti 15 200 naela

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Winston Churchilli hambaproteesi eest maksti 15 200 naela
Winston Churchilli hambaproteesi eest maksti 15 200 naela Foto: SCANPIX

Suurbritannia endise peaministri Winston Churchilli hambaproteesid müüdi oksjonil 15 200 naela84 544 krooni) eest.

Oksjonile pandud hambad olid üks paljudest hambakomplektidest, mis Churchillil valmistati, kirjutab Huffington Post.

Need hambad aitasid tal säilitada ta kuulsat kõnedefekti, kui ta Teise maailmasõja päevil oma kuulsaid innustavaid raadiokõnesid pidas.

«Teada on, et Churchillil oli lapsepõlves S-i hääldamisega raskusi ning see saatis teda ka hilisemas elus. Täiskasvanuna ta tahtis säilitada oma susiseva S-i, kuna ta oli selle tõttu kuulsaks saanud. Samuti muutis see ta kõned eriliseks,» selgitas Londoni meditsiinimuuseumi esindaja Jane Hughes.

Selles muuseumis on Churchilli valehammaste koopia, mille juures on silt «hambad, mis päästsid maailma».

Churchillil oli hammastega mitmeid probleeme ja ta kaotas need üsna varases nooruses. Ta hambaarst Wilfred Fish tegi talle uued hambad. Churchill hindas teda selle tõttu väga, andes talle aadlitiitli.

Fishi juures töötanud hambatehnik Derek Cudlipp hakkas Churchillile hambaproteese valmistama juba enne Teist maailmasõda, kui poliitik oli 60. eluaastates.

Millegipärast kippusid Churchillil kunsthambad pidevalt katki minema ning ta vajas pidevalt uusi hambaid.

Churchilli hambaproteesid pani oksjonile Derek Cudlippi poeg Nigel Cudlipp, kelle kinnitusel püüti Suurbritannias Churchilli valehammaste seisukorra järgi ennustada kuidas sõda kulgeb.

«Churchill ei olnud just kannatliku loomuga mees. Kui asjad halvasti olid ja ta vihastas, võttis ta proteesid suust välja ja viskas nad nurka,» lausus Nigel Cudlipp. 

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (30. november 1874 Blenheimi loss, Woodstock, Oxfordshire – 24. jaanuar 1965 London) oli Suurbritannia peaminister aastatel 1940 – 1945 ja 1951 – 1955.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles