Algab pianistide SUVEUNIversiteet

, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbo Valdma.
Arbo Valdma. Foto: Erakogu

Augustikuus saab Pärnust tõeline meistrikursuste linn, sest juba alanud Neeme Järvi rahvusvahelise dirigentide ja keelpillimängijate meistrikursuse kõrvale tuleb Pärnusse juba üheksandat suve pianistide meistrikursust tegema professor Arbo Valdma.

Pärnust pärit klaveriprofessor annab Pärnu raekojas iga päev 10-19 ja mõnel päeval kauemgi avatud tunde. Osalejaid on üheksast riigist: Austriast, Norrast, Sloveeniast, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Hiinast, Malaisiast, Leedust ja Eestist, kokku 27 osalejat.

Festivali mõõtmetega meistrikursus korraldab hulga kontserte: kursuslasi saab kuulata kohvikukontsertidel Pärnu vastavatud kohvikus Mahedik (Pühavaimu 20) ja neljal stuudiokontserdil raekojas.

Mitte igal pianistide meistrikursusel ei ole võimalust esineda orkestriga. Oma klaverimänguoskust saavad kursuslased lihvida Pärnu muusikakooli klaveritel ja lisaks on abikäe ulatanud Chaplini kultuurikeskus, Kunstide maja, Sütevaka humanitaargümnaasium, hansagümnaasium ja Agape keskus, kus pianistid harjutada saavad.

Tänavuse meistrikursuse teeb veelgi erilisemaks võimalus võõrustada erakordset imelast, 12aastast Tengku Ahmad Irfanit Malaisiast. Väikeseks Mozartiks nimetatud noor talent soleerib 4. augustil Pärnu kontserdimajas üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri ees.

Arbo Valdma meistrikursuse lõppkontserdil 10. augustil Pärnu kontserdimajas saab teiste solistide hulgas kuulata kahte eriti head ja Euroopas tunnustust pälvinud pianisti: Nataða Veljkoviãi Austriast ja Zhang Qiani Hiinast. Kõlavad imekaunid Frédéric Chopini klaverikontserdid nr 1 ja 2 ning Carl Maria von Weberi kontsertpala klaverile ja orkestrile.

Seekordsele SUVEUNIversiteedi kursusele on abikäe ulatanud Estonia klaverivabrik, kus valmis kevadel uus klaverimudel, mis on oma mõõtmetelt suure kontsertklaveri ja kabinetklaveri vahepealne ja saab siin oma esimesed ristsed. Tänu sellele saavad need noored pianistid, kes Pärnu linnaorkestriga kursuse lõppkontserdil esinema ei pääse, esitada klaverikontserte kahel klaveril ja neljal käel.

Kursused korraldab Pärnu kontserdibüroo.

Arbo Valdma pianistide meistrikursused
Iga päev 10-19 on avatud tunnid Pärnu raekojas.

4. augustil kell 19 Pärnu kontserdimajas
“Viini muusika. Haydn ja Mozart”.
Koostöös Neeme Järvi dirigentide meistrikursusega.
Esineb üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri kammerkoosseis.
Dirigeerivad Neeme Järvi dirigentide meistrikursusel osalejad.
Solistid Marius Järvi (tšello), Tengku Ahmad Irfan (klaver, Malaisia).

5., 6. ja 9. augustil kell 20 Pärnu raekojas pianistide stuudiokontsert.
5., 7. ja 8. augustil kell 16 kohvikus Mahedik
SUVEUNI kursuse kohvikukontserdid.

8. augustil kell 20 Pärnu raekojas
“Raepromenaad”, “Tõeline suviuni” kursuse pianistidelt.

10. augustil kell 20 Pärnu kontserdimajas
Arbo Valdma SUVEUNIversiteedi pidulik lõppkontsert.
Kaastegev Pärnu linnaorkester, dirigent Jüri Alperten.
Kavas Chopin, Weber.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles