Retseptid: toidud maasikatest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikavardad.
Maasikavardad. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Olen alati mõelnud, et kui päike lõhnaks, siis oleks tal koduaia maasikate lõhn…

Küllap on esimene kodumaine maasikasaak kõige oodatum saak aastas! Need 2–3 nädalat juuni lõpus ja juuli alguses, mil hommik algab õhevil käiguga maasikapeenra äärde, on kindel märk, et suvi on Eestimaa vallutanud. Needki, kes muidu turulkäimist ei harrasta, satuvad sinna suve jooksul vähemalt korra küpseid kodumaiseid maasikmarju hankima. Lõpuks ometi on käes südasuvi ja päikesesoojasid mammusid jagub nii söömiseks kui hoidistamiseks.

Maasikas on tänuväärne mari kookides ja magustoitudes, aga miks ka mitte suupiste- või salativalikus. Suveküps maasikas on juba iseenesest selline täiuslik maius, mis lausa ise suhu kipub. Kui aga saak piisavalt suur ja tekib soov mõnusaid marju ka muudes roogades kasutada, siis pakume mõned ideed. Kuna sügavkülmutatud marju on poest võimalik osta aasta läbi, siis sobivad järgnevad retseptid muidugi ka külmemal ajal.

MAASIKAVARDAD
15 tk

Maasikavardad pakuvad nii silmailu kui maitsenaudingut! Värsked maasikad vaheldumisi pehmemaitselise mozzarella, õhukeste suitsusingiviilude ja magusate viinamarjadega on maitsev ja kaunis suupiste igale kesksuvisele peolauale.

15 puidust grillivarrast
200 g mozzarella juustu
100 g toorsuitsusinki
200 g viinamarju
u 0,5 kg maasikaid

Valmistamine
Pese viinamarjad ja kuivata majapidamispaberiga. Tükelda juust. Kõige paremini sobib maasikavardasse kindlasti mozzarella, mida Eestis valmistab Vigala Piimatööstus. Ent võid kasutada ka muid pehmemaid juustusorte, näiteks Valio Võru Havarti juustu.
Lüki vardasse vaheldumisi maasikad, mozzarella-tükid, kokkumurtud singiviilud ja viinamarjad.
Esimesed maasikad oma peenralt rändavad muidugi otse korjaja suhu. Kui maasikas aga tavalisemaks muutub ning ihkad väikest vaheldust, siis proovi pikantset maasika-sinihallitusjuustusalatit. Võid valmistada salati ühte kaussi ja õrnalt salatikastmega läbi segada. Võid ka serveerida igale sööjale oma portsjoni, jagades salatikastme võrdselt igale taldrikule.

MAASIKA-JUUSTUSALAT
4–6 sööjale

Salatiained:
pott rohelist rukolat
150 g sinihallitusjuustu
3 dl maasikaid
pool melonit
peotäis puhastatud Kreeka pähkleid
mõni rohelise sibula või murulauguvars

Salatikaste:
1 sl valge veini äädikat
3 sl õli
pisut soola
2 tl mett
1 tl vürtsikat tšillikastet

Valmistamine
Rebi rukola taldrikule kuhja. Tõsta salatilehtedele tükeldatud sinihallitusjuust, maasikaviilud ja melonitükid. Haki roheline sibul ja Kreeka pähklid peenemaks ning jaga igale portsjonile.
Kastme valmistamiseks sulata mesi äädika ja õli segus, maitsesta soola ja tšillikastmega. Tilguta kaste igale salatiportsjonile.
Maasika-sinihallitusjuustusalatit sobib serveerida nii eelroana kui magustoiduna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles