Ugandas tapab Siberi katk jõehobusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõehobu
Jõehobu Foto: SCANPIX

Aafrika riigis Ugandas on Siberi katk ehk antraks tapnud kümneid jõehobusid.

Queen Elizabethi nime kandval looduskaitsealal on viimase kuuga hukkunud 82 jõehobu ja üheksa pühvlit, kirjutab The Telegraph.

Uganda meditsiiniametkonna esindaja Nicholas Kauta sõnul ei ole inimeste haigestumisest teateid tulnud ning turistide arv ei ole kahanenud.

Siberi katku põhjustab Bacillus anthracis bakter. Seda bakterit leidub pinnase mikroflooras kogu maailmas. Siberi katku esineb peamiselt taimetoidulistel loomadel, kuid ka inimesed võivad nakatuda.

Kuivus, üleujutus ja tuul toovad need bakterid pinnases esile ning need võivad loomade organismi sattuda. Enamik selle haiguse vorme on tapvad.

Samalaadne siberi katku puhang oli Ugandas ka 2004. aastal. Siis hukkus 300 jõehobu.

Asja uurinud teadlased leidsid, et infektsiooni laialdase leviku taga võis olla liigikaaslaste söömine.

«Jõehobud sõid siberi katku surnud liigikaaslaste jäänuseid ja said nakkuse,» selgitas bioloogilise ohu asjatundja Joseph Dudley.

Kuid osa teadlastest ja mitmed veterinaarid on seisukohal, et loomade massilise nakatumise taga on see, et väikesel alal elab liiga palju loomi koos. Loomad peavad võitlema toidu eest ning maapinnas leiduv siberi katku bakter satub võitluses tekkivate haavade kaudu organismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles