Rootsi teadlased lükkasid joobes põdra müüdi ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põder
Põder Foto: SCANPIX

Rootsi teadlaste sõnul lükkasid nad ümber levinud müüdi, et sügisel jäävad põdrad mädanenud õunte söömisest joobe.

Rootsi meedias ilmub igal sügisel lugusid, mille peategelaseks on õuntest purju jäänud põder, kes tekitab kaose, kirjutab The Local.

Meedias ja sotsiaalmeedias levivad ka videod ning fotod põtrade käitumisest. Üks kõige populaarsemaid lugusid on õunapuu külge kinni jäänud põdrast.

Tosin teadlast uuris, kas põdrad ikka jäävad õuntest joobesse ning käituvad selle tagajärjel kummaliselt.

Jõuti järeldusele, et põdrad on liiga suured loomad, et nad paarist suutäiest käärima läinud ja mädanenud õuntest joobesse jääks. Täiskasvanud põdra kehakaal võib olla kuni 700 kilogrammi.

Rootsi põllumajandusülikooli teadlane Petter Kjellander kinnitas, et põtrade joobemüüdil ei ole tõepõhja all.

«Ma ei ole põdraekspert, vaid ökoloogiateadlane. Samas tean mõnda ka põtrade kohta. Minu andmetel ei vasta põtrade õunajoove tõele, see on müüt,» lausus Kjellander.

Ta selgitas, et põdrad on üsna julged metsloomad, kes ei pelga aedadesse tungida ega karda inimesi.

«Võimalik, et müüdi tekitasid aias nähtud kartmatud ja hulljulged põdrad, kelle kohalolu tekitas imestust. Nad võisid ka paar õuna süüa, kuid joobe nad sellest ei jäänud,» selgitas teadlane.

Kjellander lisas, et põtradele maitsevad õunad ning selle tõttu tulevad nad sügisel aedadesse.

Teadlased ei arva, et nad suudavad Rootsis laialdaselt põtrade kohta levivat õunasöömise ja joobe jäämise müüti hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles