Reti Saks avab näituse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustatud Eesti graafik Reti Saks on kasvanud Pärnus ja avab esmaspäeval Villa Artises näituse.
Tunnustatud Eesti graafik Reti Saks on kasvanud Pärnus ja avab esmaspäeval Villa Artises näituse. Foto: Ants Liigus

Esmaspäeval, 2. augustil kell 17 avatakse Pärnus villa Artise galeriis Reti Saksa graafika näitus ”Näoraamat”.

Reti Saks on joonistanud pilte paljudesse raamatutesse. Raamatu illustreerimine on tema jaoks sõna ümberpanemine pilti, sõnadeta loo paberi peale jutustamine.

”Sel kevadel võtsin ette mõne oma pildi, et neid omakorda tekstidega illustreerida,” tutvustab Saks. ”Riputasin igal hommikul pildi koos lühema või pikema tekstiga Facebooki üles ja sellest kõigest tuli lõpuks kokku elus pildiraamat, mis kasvas iga päevaga üha pikemaks ja kuhu said ka teised, kes seal seda vaatamas käisid, sõna sekka öelda.”

Eriti meeldib kunstnikule virtuaalse raamatu juures, et seda saab mitmel moel lehitseda.

”Ja kui ma nüüd tagantjärele mõtlen, miks ma neid lugusid oma piltidele üldse kirjutasin, oli põhjuseks graafikatööde tegemine mu tulevase kolme isikunäituse jaoks, millest olin hakanud väsima,” kirjeldab Saks. ”Ja nii ma põõnutasin padjal, läpakas kõhu peal ja hommikukohv voodiserval, ning lobisesin selle näituse kokku.”

Näitusel saab näha osa neist näoraamatu piltidest koos tekstidega elusuuruselt paberi peal ja päriselt.

Kui keegi soovib omalt poolt sõna sekka öelda, on see virtuaalne raamat kuskil kosmoses lennus ja kutsudes Facebook.Reti pildid, tuleb ta koju kätte. Näitus on väljas 5. septembrini.

Amandus Adamsoni 1 asuv villa Artise galerii on avatud iga päev 10.30-19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles