Kanal 2 eetris täna põnev erisaade «Eesti aardekütid»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põnev erisaade „Eesti aardekütid“
Põnev erisaade „Eesti aardekütid“ Foto: Kanal 2

Täna kell 20:30 on Kanal 2 eetris põnev erisaade „Eesti aardekütid“. Asjaarmastajatest varanduseotsijate kiire kasvu tõttu on Eestist saanud muinasväärtuste musta äri üks keskusi.

„Eesti aardekütid“ sukeldub aardeotsijate haaravasse, aga ka vastuolulisse ja paiguti isegi ohtlikku maailma. Lisaks iidsetele aaretele leidub meie maapõues palju maailmasõja-aegseid relvi ja pahatihti ka plahvatusohtlikke lõhkekehi.  

Muinsuskaitseameti reeglid on ranged: seaduse järgi kuuluvad aardeleiud riigile. Osalt karmi seadusandluse ja teisalt inimliku uudishimu ning ahnuse tõttu leidub aga palju neid, kes hinnalistest leidudest ametkonda üldse ei teavitagi ja aarded mustal turul maha müüvad.

„Kunagi oli otsimine põllul suhteliselt elitaarne hobi. Nägid talv läbi arhiivis kaartide ja dokumentidega vaeva ja kevadel läksid põllule ning realiseerisid oma töö. Tänapäeval on massid läinud nii suureks et praktiliselt igal töötul Soome ehitajal on metalliotsija kapis. Muinsuskaitseamet ei jõua kindlasti silma peal hoida kogu sellel massil, kes põldudel ringi käivad,“ räägib saates ajaloolane Toomas Mägi.

Saates uurime, kuidas detektoristid aardeid otsivad, missugune peaks olema algaja aardeküti varustus ja kust kõige suuremaid aardeid Eestis leitud on. Teeme juttu nii asjaarmastajate kui ka arheoloogide ja ajaloolastega ning spetsialistidega.

Kanal 2 erisaade „Eesti aardekütid“ on eetris täna kell 20:30, kohe pärast „Krimi“ saadet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles