Soomlane jäädvustas satelliidi viimase teekonna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa orbiidil olevad satelliidid
Maa orbiidil olevad satelliidid Foto: SCANPIX

Soomes Poris elav Mikko Lönnberg oli möödunud nädalalõpul jäädvustamas Muonios kõrvalises kohas virmalisi kui talle midagi kummalist silma jäi.

Virmalisi ei tekkinud ning laupäevast oli saanud juba pühapäev kui läänetaevasse tekkis kirgas valgus, edastab iltasanomat.fi.

Kell oli siis 00.36. Mees jõudis kummalisest valgusest teha kaks pilti enne kui see kadus Norra ja Põhja-Jäämere suunas.

Selle objekti Soomest ülelend oli täiesti hääletu, mitte mingit suminat, kohinat ega sisinat kuulda ei olnud.

 Mehe sõnul oli vaid kirgas valgus taevas, tähed ning metsatee.

«Seda oli näha umbes pool minutit. Valgusele järgnes suitsujuga, mis on ka minu tehtud fotodel näha. Taga oli ka mingi punane jutt, mis piltidele ei jäänud,» teatas soomlane.

Lönnberg aras esmalt, et temast lendas üle Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS) oma rutiinlennul.

«See oli märksa lähemal ja erksam kui ISS oleks saanud olla. Vaatasin internetist Sky Guide´ist, kus ISS oli ja see oli teisel pool maakera,» lisas mees.

Lönnberg saatis tehtud fotod Soome astronoomiaühingule Ursa. Sealt sai ta teada, et tegemist oli kosmoseprahiks muutunud satelliidiga, mis alla kukkus.

Asjatundjate sõnul on sellise juhtumi jäädvustamine väga erakordne. Tegemist olevat Nõukogude Liidu Kosmos 1400 sateliidiga, mis oli olnud orbiidil 32 aastat.

See saadeti välja 1982. aastal Plessetski kosmodroomilt. Sel aastal suri Nõukogude Liidu pikaajaline juht Leonid Brežnev ning tema asemele sai Juri Andropov.

Muoniost üle lennates oli satelliit umbes 95 kilomeetri kõrgusel liikudes kaheksa kilomeetrit sekundis. Kiiresti langemine tekitas kuumenemise ja suitsu.

Asjatundjate sõnul hävines satelliit kuskil Põhja-Jäämere kohal.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles