Tõstamaa vallas toimub muuseumipäev

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa mõis.
Tõstamaa mõis. Foto: Henn Soodla

Tõstamaa vallas toimub laupäeval neljas muuseumipäev, algab see kogunemisega kell 12 mõisahäärberi ees ja korraldaja soovitab tulla rattal, et läbida paaritunnise retkega hulk kohalikke vaatamisväärsusi.

Retke juht, Tõstamaa mõisa projektijuht Liina Käär rääkis, et suure ja üsna jõuka mõisa ehitiste tutvustamise järel peatutakse soopõldude juures ja liigutakse kirikumõisa.

Teele jääb Taela talu, millest pärit Johann Tael oli valla aednik, kes töötas varem Venemaal raudteel ja tegeles Astapovo raudteejaama lähedal iluaiandusega. Tema üks eluseiku on seotud Lev Tolstoi matustega, sest Tael tegi suure kirjaniku kirstule esimese pärja oma aias kasvanud valgetest krüsanteemidest.

“Muuseumipäevade eesmärk on piirkonna möödaniku teadvustamine ja minu töö on pidev ajaloomaterjalide kogumine, talletamine ning tutvustamine,” rääkis Käär.

Tõstamaa valla esimene muuseumipäev toimus 2007. aasta suvel. Vallas on kaks muuseumi, üks Tõstamaa alevikus, teine Tõhela külas, kus rahvamajas avatud koduloopööningule on kogutud paikkonnaga seotud esemed ja kirjasõna.

Tõstamaa muuseum avati mõisahäärberis 2006. aasta jõulukuul, vanavara põhiväljapanekut näeb keldrikorrusel ja korstnasaalis.

Vaatamisväärsustega tutvumise järel avatakse mõisas kell 14 kaks näitust. Need on muuseuminäitus “Väikesed vanad asjad” ning Eve ja Liina Kääri koostatud fotonäitus “India näod”. Samas selguvad Tõstamaa mõisa parim tunnuslause ja selle esitaja.

Õhtul annab taastatud saalis tasulise kontserdi Siiri Sisask.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles