Bluusipäevad toovad Pärnusse tunnustatud välisartiste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Roots.
Andres Roots. Foto: Erakogu

Tuleva nädala teisipäeval, 3. augustil algavad bluusipäevad, kus nelja päeva jooksul väisavad Pärnut artistid välis- ja kodumaalt, et täita suveõhtud kontserdielamustega.

Tegemist on festivaliga, mis ühendab võimalusi ise bluusi mängima õppida ja näha-kuulda juba vilunud muusikute esitusi.

Steineri aias ja Pärnu jahtklubis toimuvatel esinemistel astuvad üles bluusimaailmas tunnustatud välisartistid nagu Steve Morrison Inglismaalt, Dave Arcari Šotimaalt ja Bottleneck John Rootsist. Helisid toovad kuulajateni veel Lyijy Ankka Soomest, eesti bluusi lipulaev Bullfrog Brown Tartust, Bluesiklubi Band Pärnust jpt.

„Välisesinejad on bluusimaailmas suured staarid, aga ometi ei küsinud nad meilt isegi  esinemistasu. Nad on nii chill’id vanad ja lepivad vaid transpordikuludega. Mainisid ainult, et kui süüa-juua ja peavarju saab, on neil eriti hea olemine,” oli bluusipäevadel peamiselt helitehnika eest vastutav Lauri Uus vaimustuses suurkujude vähenõudlikkusest.

Meistriklass Suurbritanniast ja Rootsist

Dave Arcari on Šotimaalt pärit alternatiivsema bluusi esindaja, kes on oma kompromissitusse muusikasse seganud nii kantrit, punki kui puhast ja lihvimata delta-bluusi. Arcari alustas soolokarjääri pärast lahkumist oma esimesest bändist Summerfield Blues aastal 1996. Tänu tugevale karedale häälele ja lõhestavalt otsekohesele slide-kitarri kasutusoskusele on ta üha enam populaarsust kogumas.

Inglismaalt kohale sõitva Steve Morrisoni kitarri uurimise reis sai alguse väga noores eas. Olles oma mängutehnikat aastaid lihvinud, on tema esinemised alati nauditavalt puhtad ja pingutustevabad. Teda peetakse lahtiste häälestuste meistriks ja tema slide-kitarri tehnika on muutlik, kuid ometi väga omapärane. Oskus käsitseda kitarri mitte ainult instrumendi, vaid vajaduse korral terve ansamblina, on Steve’i tõstnud paljude kitarristide huviorbiiti.

Johan Eliasson, keda tüütas väljaspool kodumaad raskesti hääldatav nimi ja kes end seetõttu Bottleneck Johniks ristis, on pärit väikesest Rootsi külast Lit ja bluusipisiku sai ta vanaisa Erikult. Tema perekond Rootsis on alati olnud tihedalt seotud folkloori ja enim folkmuusikaga.

Mõjutusi, mida John lapsepõlvest kaasa sai, on tunda tema muusikas. Ta kava koosneb põhiliselt 1920.-1930. aastate delta-, hokum- ja kantribluusist ning tema hääl on viinud teda festivalidele Itaaliast Mississippini.

Bottleneck John eelistab tavapäraste akustiliste ja elektrikitarride asemel resonaatorkitarri. „Resofooniliste instrumentide kõlas on midagi, mis mind eriliselt köidab,” on ta põhjendanud. „Mulle meeldib selle akustilise ja elektrilise tasakaal – põhimõtteliselt on see ju mehaaniliselt võimendatud kitarr, elektrikitarr ilma elektrita.”

Bluusi- ja spirituaalilaulja Bottleneck Johnil tuli tänavu välja järjekordne sooloalbum, mis kannab pealkirja „Northern Heart, Southern Soul” („Põhja süda, lõuna hing”), kus autori sõnutsi leidsid rakendust kõik laulud, mis ta viimase paari aastaga sahtlisse on kogunud. Plaadi tegemisel läks käiku terve hulk vanaaegseid pille, kaasa lõi palju muusikutest sõpru ja seni on isegi kriitikud jaganud vaid kiidusõnu.

Vana bluusi uus heli

Bullfrog Brown koosneb kolmest mehest: Alari Kriisast, Andres Rootsist ja Peeter Piigist. Nad moodustavad koosluse, mille punkrokilik vokaal ja hinge ning rütmiga mängitud kitarr annavad neile kõla ja iseloomu, mida on tunnustatud juba mitmel pool maailmas. Nende kohta on öelnud, et Bullfrog Brown on vana bluusi uus heli.

Andres Roots on USA Walden Guitarsi ametlik artist. Koos tänavu juba Pärnus soolokontserdi andnud USA laulja Eric Gebhardti ehk Red Mouthiga tehtud lugu „Redecoration Day” oli juunis-juulis kaks nädalat ETVs „Eesti Top” muusikavideote saates esikohal.

Pärnu bluusiklubi, mis eesotsas Üllar Kallauga bluusifestivali korraldab, alustas oma tegevust möödunud suvel esimest korda toimunud bluusipäevadel. Pärast festivali hakkas veerema klubiline tegevus, mille käigus käidi kord kuus pilli mängimas, kogemusi vahetamas ja niisama juttu puhumas. Nüüdseks on klubi kasvanud nii liikmete arvu kui tegevuse poolest: iga kolmapäev astutakse üles Pärnu jahtklubis ja pühapäeviti Anni akadeemia hoovis.

Bluusipäevade kontserdid on kõigile huvilistele tasuta.

Pärnu bluusipäevade kava

Teisipäev, 3. august

12-16 Maarja-Magdaleena gildis bluusi õpituba (slide-kitarr, suupill, klaver).
Kl 20 festivaliklubi Pärnu jahtklubis: Bullfrog Brown (Tartu), Bluesiklubi Band (Pärnu), Lyijy Ankka (Soome), vaba lava.
Kolmapäev, 4. august
12-16 Maarja-Magdaleena gildis bluusi õpituba.
Kl 18 suur performance – Meeland Sepp, Margus (Sorge) Tiitsmaa, Üllar Kallau.
Kl 20 festivaliklubi Pärnu jahtklubis: Old and Uglies Swing in Blues (Tallinn), vaba lava.
Neljapäev, 5. august
12-15 Maarja-Magdaleena gildis bluusi õpituba.
Kl 18 suur ühiskontsert Steineri aias: Steve Morrison (Inglismaa), Bottleneck John (Rootsi), õpitubade bänd jpt.
Kl 20 festivaliklubi Pärnu jahtklubis: Dave Arcari (Šotimaa), vaba lava.
Reede, 6. august
Kl 20 jätkupidu Pärnu jahtklubis: Bluesiklubi Band.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles