Rohkem kui 3000 aastat tagasi elanud egiptlannal oli 70 juuksepikendust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidsel egiptlannal on 70 juuksepikendust
Iidsel egiptlannal on 70 juuksepikendust Foto: ancient-oringins.net

Arheoloogid leidsid Egiptusest naisejäänuse, kes oli maetud juuksepikenduste ja keeruka soenguga.

3300 aastat tagasi surnud naist ei oldud mumifitseeritud, vaid ta oli keeratud kanga sisse, edastab Live Science.

Arheoloog Jolanda Bosi sõnul on iidsel egiptlannal 70 juuksepikendust.

Uurijate sõnul ei olnud matmispaigas mitte ühtegi viidet naise isiku ega nime kohta. Samas on ta neist Vana-Egiptuse Amarna matmispaika maetutest, kellel on juuksed säilinud.

Uue pealinnana Amarna lasi ehitada vaarao Akhenaten, kes valitses 1353 – 1335 eKr. Ta muutis ka religiooni, võttes peajumalaks Atoni ehk päikesejumala.

Akhenaten andi käsu rajada kõrbesse Amarna linn ning varasemalt kummardatud jumalate kujud hävitada. Pärast Akhenateni surma jäeti linn maha. Arheloogid on selle vaarao pealinna uurinud juba mõnda aega ning leitud on ka inimjäänuseid, millel on keerukad soengud.

Bos on tuntud kui iidsete soengute asjatundja, kuid naine, kellel oli 70 juuksepikendust, oli ka tema jaoks üllatus.

«Küsimus on, kas naisele pandi juuksepikendused matmiseks või olid need tal juba varem. Tõenäoliselt tehti keerukas soeng talle matusteks. Samas aga on teada, et Amarna elanikud kasutasid juuksepikendusi iga päev,» selgitas Bos.

Bos on varem uurinud mitmeid koljusid, millel on juuksed alles ning mitmel neist olid juuksepikendused. Ühel koljul olid «tribujuuksed» ehk talle olid pandud triipudena hallid ja tumedad juuksepikendused.

Bos analüüsis rohkem kui 100 hiljuti Amarnast leitud koljut, millest 28 olid juuksed hästi säilinud.

Uurija sõnul olid linna elanike soengud ja juuksevärv väga erinevad alates lühikestest mustadest lokkis juustest kuni pruunide pikkade sirgete juusteni.

Amarna elanike seas olid populaarsed ka patsid.

«Leitud patsid on lihtsad ning tavaliselt ühe sentimeetri laiused. Oli ka kitsamaid patse, mis olid sabaks kokku pandud,» teatas Bos.

Ta lisas, et Amarna elanike juuksed olid võrdlemisi lühikesed. Patside pikkus ulatus 20 sentimeetrini ehk õlgadeni. Seni leitud patsidest kõige pikemad olid 30-sentimeetrised.

Soengute tegemiseks kasutati loomset rasva, mis oli nagu juuksegeel.

Ühe naise hallinenud juustest leiti oranži värvi juukseid, mis võis olla katse oma hallinevaid juukseid taimse värvi hennaga varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles