Käsitöö: suveks lauale tuppa või aeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lappidest liniku valmistamine 12.
Lappidest liniku valmistamine 12. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Maarja-Magdaleena gildis Marika lapitöö toas saab näha ja teha imeilusaid lapitehnikas tekke, seinavaipu, kotte. Kõik ehk pole mõelnudki, et väärikaks ja väärtuslikuks lapitööks tasub kasutada spetsiaalseid materjale. Neidki saab siit osta.

Lapitöö võib olla midagi enamat kui lihtsalt ruuduline voodikate. Tulge vaatama! Neile aga, kes ise lihtsa suvise liniku valmis õmmelda soovivad, on mõeldud siinne õpetus.

Liniku valmissuurus on ligikaudu 33 x 80 cm.

Üks rõõmsavärviline lapitehnikas linik toa- või aialauale kulub suvel alati ära. Asjale annab väärtust teadmine, et see on oma kätega tehtud ja erineb oluliselt poest ostetust. Kui sul on tahtmist ja pealehakkamist väike lapitöö ette võtta, varu kannatust ja aega, sest tööks kulub rohkem kui tund.

Esmalt leia kangakastist kokkusobivad riidetükid liniku pealispinnaks, mõni pitsi- ja paelajupp, vatiinitükk ja jupike riiet aluskihiks. Sellega on esimene samm tehtud ja töö võib alata.

Lõika valmis:
- 4 riba õielisest kangast mõõtudega 9,5 x 33,5 cm (õmblusvarud lisatud);
- 2 riba täpilisest kangast mõõtudega 9,5 x 33,5 cm;
- 4 ruutu täpilisest kangast mõõtudega 9,5 x 9,5 cm;
- 4 ristkülikut helesinisest kangast mõõtudega 9,5 x 17,5 cm;
- 1 suur ruut õielisest kangast mõõtudega17,5 x 17,5 cm;
- 4 pitsiriba pikkusega 33,5 cm;
- 2 lainelist paelariba pikkusega 33,5 cm;
- õhukese vatiini tükk mõõtudega 36 x 84 cm (kui võimalik, vali mittemahuline vatiin);
- aluskanga tükk mõõtudega 38 x 86 cm;
- kandiks pikk riba laiusega 6 cm ja pikkusega 2,5 m.

* Laota väljalõigatud tükid mustri järgi lauale, et töö oleks silme ees ja saaksid lappide kokkuõmblemise järjekorda jälgida.

* Jaga liniku pealispind mõtteliselt kolmeks osaks: vasakpoolsed 3 riba, liniku keskosa (4 väikest ruutu, 4 ristkülikut, 1 suur ruut) ja parempoolsed 3 riba.

* Õmble omavahel õiges järjekorras kokku vasakpoolsed 3 riba õmblusvaruga 0,5–0,7 cm (õieline – täpiline - õieline) ja seejärel parempoolsed 3 riba (õieline – täpiline – õieline).

* Pressi õmblused alati pärast detailide omavahelist ühendamist. Õmblused võid pressida lahku või ühele poole.

* Asu õmblema liniku keskmist osa. Selleks jaga liniku keskosa mõtteliselt kolmeks ribaks ja ühenda ribade detailid omavahel:
- esimese riba detailide järjekord ülevalt alla: täpiline ruut, helesinine ristkülik, täpiline ruut;
- teine riba: helesinine ristkülik, suur õieline ruut, helesinine ristkülik;
- kolmas riba: täpiline ruut, helesinine ristkülik, täpiline ruut.

* Õmble saadud ribad kokku liniku keskosaks, et moodustuks üks suur ruut (lapitöös nimetatakse selliselt kokkuõmmeldud suurt ruutu plokiks).

* Ühenda liniku keskosa ja eelnevalt valmis õmmeldud äärmiste ribade tükid. Pea meeles pressida õmblused.

* Silmailuks õmble linikule pitsi- ja paelaribasid.

* Aseta üksteise peale aluskangas, vatiin ja liniku pealispind. Traagelda need omavahel või kinnita nööpnõeltega ja tepi masinal. Teppides ühendad omavahel kõik lapitöö kolm kihti, et need liikumatult koos püsiksid. Samuti on teping tööd kaunistav element. (Pealispinda, vatiini ja aluskangast kihiti asetades näed, et väljalõigatud aluskanga ja vatiinitükk on pealispinnast suuremad. See on vajalik , et vältida aluskanga või vatiini võimalikke puudujääke töö servades pärast tepingut. Paratamatu on, et teppimise käigus kihid omavahel nihkuvad. Selleks lõigatakse vatiin ja aluskangas töö pealispinnast alati pistu suuremad, mis hiljem tasandatakse).

* Teppimisel võid kasutada eri värvi niiti, kaunistuspisteid või teppida pinnale eri motiive. Selles töös on tepinguks kasutatud tavalist sirget pistet nr 3 ja valget niiti. Liniku keskosa helesinistele detailidele on tepitud kaunistuseks südamemotiivid, mida pärast töö valmimist on täiendatud käsitsi ahelpistes peale tikitud roheliste südamekujunditega.

* Valmista ette kandiriba laiusega 6 cm ja pikkusega 2,5 m. Vajaliku pikkuse saamiseks õmble omavahel diagonaalselt kokku mitu riideriba.

* Pööra kandi üks ots 45kraadise nurga all ära ja triigi maha (see jääb puhtaks kandiservaks, mille alla peidad teise kandiotsa, kui ringiga kantimise alguskohta tagasi jõuad).

* Triigi kant täpselt pooleks (kandi laiuseks jääb nüüd 3 cm). Saad kahekordse kandi, mille serva pole kantimise käigus enam vaja alla keerata.

* Aseta kandiriba lõikeserv liniku pealispinna servaga kohakuti ja õmble servast 0,6–0,7 cm kauguselt. Vt allpool piltõpetust LAPITÖÖ KANTIMINE.

* Jõudes ringiga tagasi kantimise alguspunkti, lõika üleliigne riba ära ja peida kandiots ärapööratud servadega kandiotsa sisse. Õmble kant lõpuni kinni.

* Tasanda töö ääred, lõigates aluskanga ja vatiini servad liniku pealispinnaga ühelaiuseks.

* Pööra kant ümber serva liniku alla ja õmble see salapistega käsitsi kinni.

* Triigi valmis linik, aurutades mõlemalt poolt.

Kui soovid õmmelda just samasugusest kangast linikut, tule külasta Maarja-Magdaleena gildis asuvat Marika lapitöö tuba. Sealt saad osta valmis komplekti, mis sisaldab kõike tööks vajalikku. Sinu ülesandeks jääb vaid detailid omavahel linikuks õmmelda.

Tee julgelt proovi lapitööga. Võib-olla saab sellest sinu lemmikajaviide!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles