Silvio Berlusconi rikkus «mitte välguga pildistada» reeglit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi ja Dmitri Medvedev «Püha õhtusöömaaja» ees poseerimas
Silvio Berlusconi ja Dmitri Medvedev «Püha õhtusöömaaja» ees poseerimas Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi sai kriitika osaliseks, kuna ta rikkus kuulsa maali «Püha õhtusöömaaeg» ees välguga mitte pildistamise reeglit.

Berlusconi poseeris Leonardo da Vinci ühe kuulsaima teose ees koos Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga, kirjutab The Telegraph.

Välguga pildistamine on selle kunstiteose juures keelatud, kuid sellegi poolest sähvisid fotograafide välgud mitu minutit.

Berlusconi tutvustas Itaalias visiidil viibivale Medvedevile Milano vaatamisväärsusi, sealhulgas ka Santa Maria delle Grazie kiriku söögisaali seinal asuvat kuulsat seinamaali.

Vatikani muuseumide teadusosakonna kunstiteadlase Ulberico Santa Maria sõnul rikkus Berusconi reeglit, mis käib kõigi kohta.

«Välguga pildistamine võib vanu kunstiteoseid kahjustada. Pildistamine on lubatud, kuid ilma välguta ning filtreid kasutades,» selgitas teadlane.

Vatikani muuseumides on välguga fotografeerimine keelatud.

«Aastas külastab neid muuseume neli miljonit inimest ja kui need kõik kasutaksid pildistamisel välku, siis hävineks vanad teosed veelgi kiiremini,» jätkas Santa Maria.

Ta lisas, et «Püha õhtusöömaaeg» ei ole fresko, vaid seinamaal. Kuna selle tegemisel on kasutatud orgaanilisi värve, siis on see fotografeerimise suhtes veelgi tundlikum.

«Värvipigment on välgu suhtes tundlik, selle tõttu ei luba me teost välguga pildistada,» selgitas kunstiteadlane.  

Milano kunstiväärtuse eest vastutava superintendandi Alberto Artioli sõnul oli Venemaa president see, kes soovis kuulsa seinamaali ees pildistamist.

Artioli sõnul andis ta loa riigijuhtidele poseerimiseks ning kolmele fotograafile neist piltide tegemiseks. Fotosessiooni pikkuseks oli määratud paar minutit.

Ta lisas, et välguga pildistamine kahjustab teost, kuid kuna sessioon oli nii lühiajaline, siis kahjustusi ei pruukinud tekkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles