Soome endise peaministri soovitused Vladimir Putiniga suhtlemiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Foto: SCANPIX

Soome endine peaminister Matti Vanhanen meenutas, kuidas 2010. aastal külastas tollane Venemaa peaminister Vladimir Putin Soomet ning kuidas ta kolleegiga saunas ja kalal käis.

Vanhanenil on Putiniga töise ja vaba aja suhtlemise kogemus, edastab iltalehti.fi.

 Endine peaminister Vanhanen võõrustas Putinit Kagu-Soomes asuvas maamajas, kus oli ka saun ja järv.

«Putin on pragmaatiline ja otsekohene. Vestlesime saunas ja kalal käies pikalt erinevatel teemadel. Saime ka paar kala. Minu saksa keel on sama vilets kui Putini inglise keel, kuid kuidagi saime hakkama ja ilma tõlkideta,» meenutas Vanhanen.

Vanhanen on veendunud, et Soomel tasub suure naaberriigiga häid  ja tasakaalus suhteid hoida, ka majandussuhteid.

«Venemaa ja Putiniga ei tasu hakata vägikaigast vedama, sellest ei saa keegi kasu. Tuleb jääda reaalsuse ja diplomaatia piiridesse. Venemaa oli, on ja jääb Soome naabriks. Soomel ja Venemaal on pikaajalised kaubandussuhted, mida ei tasuks lõhkuda. Venemaal on ostuvõime suurem kui Soomel. Sama kehtib veel mitme riigi kohta,» selgitas ekspeaminister.

Vanhaneni sõnul tuli tal oma peaministriks olemise ajal tegeleda ka Venemaaga seotud negatiivsete küsimustega, näiteks laste hooldusõiguse ning 2006. aastal Poola ja Venemaa vahelise «lihasõjaga».

Vanhanen ei tegutse enam poliitikas, vaid on perefirmade liidu tegevjuht.

Tema arvates on Soome majanduslik olukord praegu halvem kui 1990. aastate majanduslanguse ajal. Oma mõju avaldab ka elanikkonna vananemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles